想請教有關水冷FITTING問題

請問各位高手師兄,我有外徑16MM 內徑13MM的硬管,可否駁在外徑16MM 內徑10MM的FITTING?會否有問題?

因想訂貨,不懂屈管,想用外徑16MM 內徑13MM的90度硬管接硬管的FITTING,來連接兩枝硬管。但當另一邊想接1/4的FITTING時,鋪頭只有外徑16MM 內徑10MM的1/4FITTING。

所以想問問各位師兄,係咪只要FITTING同硬管的外徑相同,就可以接埋一齊?

謝謝高手、師兄解答。

外徑吻合就可以

外徑吻合就可以
1767484261 發表於 2016-6-6 22:12

謝謝師兄解答。

回覆 1# anguslam79

小心買錯軟喉fitting

比你參考一下
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... ighlight=%2BChris05

回覆  anguslam79

小心買錯軟喉fitting

比你參考一下
可愛老坑 發表於 2016-6-7 17:47

老嘢真係循循善誘

老嘢真係循循善誘
royho 發表於 2016-6-7 20:23

熱心老坑,推人落海

回覆 4# 可愛老坑

師兄真係令人流哂口水 
更多謝師兄提點。
小弟新手,身痕想換電腦加水冷玩(坦白,小弟不成日打機,只係純想玩下水冷,UPDATE電腦過下心癮),結果日日放工返屋企用7,8個鐘上網睇資料,睇左兩個星期,日日都唔夠瞓,發覺窮人想玩水冷真係異想天開。
開頭想買750D CASE,諗好哂位,但見到CORE V71夠位又多風扇,結果又再度過。諗左3 日,先醒起要放電腦係地下,買大CASE根本坐係度都睇唔到內籠,所以哂氣。於是揀600C,貪佢掉轉板放枱下都睇到內籠。但細好多,好難走位,於是又要再諗過啲位。
開頭諗住玩軟管,學一輪3分4分厚薄,又上EK,TT等網學有咩材料,學下唔同牌子既冷排質素等,真係多到睇5晚都睇唔哂。淨學FITTING種類都睇到我頭大。

諗好位後又心思思想玩硬管,又要睇教學,有咩工具,結果驚自己扭得唔好,就睇一輪唔同角度既接頭。唔同牌子又有唔同,有啲有90度硬管接硬管,又45度,無得接管又要諗直頭再接ADAPTER,真係複雜到暈。結果有啲頭緒,就上EK計下價錢。雖然爬文時都有心理準備,但埋單計埋運費,成萬銀,差唔多成部腦咁貴,真係好難突破依個心理關口......於是又去不同網睇下,森林、TB、PERFORMANCE等格價。最慘係個個網都唔係每個牌子既FITTING都齊,一啲有一啲無,都唔知點計運費。出去黃金睇睇,得2C有啲散料,但完全無得揀,一係得TT隻套裝,但唔岩胃口。

結果睇到今日,都仲係坐係度做功課........開始知PUMP,上蓋同水廂原來可以分開買.......但望住格完價都成萬既BUDGET,老虎虎視眈眈,驚我真係比錢買。雖然我都覺得好難突破萬多心理關口,但心癮真係好難頂......

其實各位師兄係咪都係豁出去,少格價咁去訂呢?大家係咪多數係同一個網訂?另有無推介?
另係咪成套水冷用同一牌子最好?
雖然真係好想硬管,但新手係咪唔應該掂?但玩軟管又唔夠滿足,唔想一陣玩軟後,又要比一大舊錢轉硬。
感謝各位睇到依度,多謝各位師兄幫忙﹗唔知最後有冇資格做新手。

再次望住師兄部機流口水.......

回覆 7# anguslam79

師兄,睇晒你呢篇文章真係服左你 其實有冇數過有幾多字
想玩水,正常玩雙卡5洗10k,你先post下你用乜件上水,包括機箱,再幫你慢慢度
品牌新手用ek最實制,中等價
Bitpower好貴但靚,barrow大陸貨,都ok
Aqua最貴,除非想燒銀紙出位

Ps:參考部機係我師兄的

回覆  anguslam79

師兄,睇晒你呢篇文章真係服左你 其實有冇數過有幾多字
想玩水,正常玩 ...
可愛老坑 發表於 2016-6-8 00:52

我先係你師弟,又調轉黎講……

我先係你師弟,又調轉黎講……
chris05 發表於 2016-6-8 01:26

師兄又玩我,一定你玩水先,我有扒文架