冷氣機窗台位可以放冷排的嗎?

冷氣機窗台位可以放冷排的嗎?

https://www.youtube.com/watch?v=b8bLtg9J1Oc
外國有團隊真係將一堆冷排裝係屋外,
再係屋內裝銅喉連接6-7部highend電腦將廢熱排出屋外而不是室內
我覺得依個idea幾好?
唔知如果香港既話唔知將數個冷排(例如一個1080)裝係冷氣機窗台位又得唔得呢?(當然要鑽孔上架固定個排)
法律上又可唔可以咁做呢?村屋我諗應該冇問題但係居屋/公屋呢?

第二就係點樣避免藻類滋生?
條片果隊人係個水箱入面發現好多藻類滋生,其實原因係咩?
自來水有問題?使用既喉管有問題?水道太長?
見佢地用到要加filter加UV黎殺菌真係有D跨張......用銀彈解唔解決到問題呢?

題外話,等左個幾月終於齊野ship到,
但仲差個CPU+MB一體Block先開得工

帶順一問,其實上fitting洗唔洗用鉗夾住佢扭到盡?
定係用手扭到咁上下實就okay唔洗扭到咁盡?

2. 好似係佢地個PUMP裡面有料到,結果全部中招

回覆 1# inori

買左幾銀

2. 好似係佢地個PUMP裡面有料到,結果全部中招
acer9999 發表於 2016-6-8 10:50 PM

買番黎D野真係要洗一次好啲

回覆  inori

買左幾銀
SNOWFLAKE 發表於 2016-6-8 10:50 PM

個人建議最好整個強力少少的PUMP
水路比正常長咁多

個人建議最好整個強力少少的PUMP
水路比正常長咁多
acer9999 發表於 2016-6-8 11:20 PM

如果係我會張個強力泵放係窗口外面(當然做好防水~)   
然後機入面加多個dual pump

回覆 5# inori

HKD OR USD?

回覆  inori

HKD OR USD?
SNOWFLAKE 發表於 2016-6-8 23:43

唔洗問都知唔係HKD

回覆 9# barickcyli

問清楚好啲..