頂唔順212X, 試下H80i v2

本身之前用1155既時候係用thermalright archon, 一直都覺得唔錯!
後尾換左X99後發覺舊款archon無2011扣具   被迫放棄...
於是就買212X頂住先!!

不過都係一分錢一分貨啦~ 5820K @4.0GHz 1.13v燒機約8X度
更加唔好諗上4.2GHz

用左一段時間後有閒錢, 於是就買左隻H80i v2試試佢

你可能會話 "呢條友都傻既, 個箱放到240/280排唔用, 走去用單排..."
無錯  我就係唔想用雙排... 因為個機箱頂要放野, 所以唔用雙排

咁開箱果D網上面大把啦, 整張上機圖先

效果都唔差既, 除左把風扇係full load既時候會明顯有噪音
6800K @4.0GHz 1.15v大約6X度

單排黎講算係咁, 我相信換一換風扇會好D
考慮緊Grand Flex PWM同GT2150 (有一把GT1850係手, 但唔諗住用)

212X 幾多度?

212X有咁差咩?
順便問係咩CASE

回覆 2# mcdull
壓5820K @4.0GHz 1.13v燒機約8X度

回覆 3# hkjake
本身就唔太期望好好
係因為舊散熱無個mount先迫住買隻212X頂住先

回覆 5# keiya345

我得閒都試試4.0G燒機幾多度先,我用緊5820k+212evo
買番黎9成時間睇youtube
我記得買番黎試超3.8果時冇80度咁高

回覆 6# hkjake
3.8同4都溫度差好遠

BTW我用緊Fractal Design Define R5

我都係用緊Define R5,分享下心得。
其實以你嘅配置都可以裝280喺機箱前排,不過可能要換隻短身啲嘅牛先得。
要裝280就要拆走中間HDD架,將下層HDD架移去隻牛對出個120風扇位,咁你3隻hard disk就可以放HDD架,剩返一隻就裝落5.25位。我之前就係咁裝,不過就得兩隻hard disk。

回覆 8# poma
我唔搞HDD架位啦~
因為會加HDD

況且宜家呢個溫度尚且滿意

冷排掉轉裝真係恭喜你