[開箱] 砌新機 上到水啦!!!(30/10 新增TIME LAPSE製作片段)

新增影片(30/10/2016)

TIME LAPSE(都十幾分鐘,但覺得差唔多)

https://www.youtube.com/watch?v=zGY9fYDw16Y

最後更新(27/10/2016)

最後分享返我新手上水少少既經驗以作參考
裝機同水冷個流程我係咁,

主機板>水排風扇>走線>裝CPU冷頭>RAM>DISPLAY冷頭>水箱>PUMP>走水路

個人覺得走水路係最困難最困難最困難既一PART同新手要有心理準備既一PART
第一,喉超難走入FITTING個塔度,要超大力(先問都算大力)!但唔知關唔關我厚喉事,10 16MM喉,足足入左一個半鐘
第二,成日唔記得套返個FITTING圈入去收尾,又要重入過條喉
第三,上完頭個邊,再入尾個邊去另一個PARTS既時候,隻手唔夠位用力隊條喉入個FITTING度,所以預位都可以留意返呢D問題最後,整完 我兩隻食指手指頭都好痛,但都總算成功

另外,想講講水冷所有部件既品質

EK既品質真係無得輸,相對國B牌,係差少少

先講FITTING
EK 95/100 B牌85/100

EK親測無瑕疵,每一粒FITTING,每一個牙都好齊整,好到位但如果可以既想個EK LOGO大D
B牌,FITTING大小差DD,我有兩粒黑色既收唔到個FITTING落底,但另外幾粒銀色就完全無問題
擰得6成左右,雖然實但感覺無咁穩陣,不過不失,個個價錢都OK

水排方面
ALPHACOOL(AC) 80/100 B牌 70/100

我有兩隻,分別係 AC ST30 360 同 B牌既 DOUBLE-S 240(雙密度設計?)
因為我兩隻一齊裝上去,你問我效能兩隻差距係點我測試唔到,但可以分享到既係
AC明顯造功精細D,同多左一層隔開唔比你鑽入FIN度,好實用
360排黎講,我諗AC呢款都算代表作?唔少國外網站都評分幾好,性價比高 400HKD左右

B牌令我有少少失望既係,我由出入水位望入去,
見到中間走水既路其中有一條無完全打開口(會影響水流水速)
我諗係我運氣唔好? 有待其他師兄試,但FIN既密度同雙層設計我覺得非常好
價錢中庸 人仔2XX?
PUMP TOP同水箱

EK 95/100

我都買左EK因為個款簡單同型仔,
PUMP TOP全透明 一個LOGO,夠晒
佢仲有個PUMP座同防震膠套送,好實用,暫時完全FEEL唔到隻PUMP嘈同震
之後水箱我買左白色,
買個陣最唔明點解黑色有得成SET買,白色就要"頂","柱",底",分開買,
仲要無兩粒PLUG送,迫住買佢專用個D六角頭既PLUG塞個底
講質量我無其他可以作比較,暫時只上一日水黎講,無瑕疵

PUMP, FAN

PUMP上淘佬買左隻個牌子唔知咩BY咩SK咁
係自動PUMP黎, 最高4800RPM(真係有),暫時未試有無得RPM CONTROL
但完全唔嘈,我諗嘈好大部份都係因為有泡,有氣,同隻PUMP放得唔好

水喉

上左EK官網買,唔記得咩牌子,佢都係賣一隻,用10 16MM 厚喉,裝起上黎好吃力
感覺係愈厚就愈難入FITTING,但係我就覺得厚喉好睇好多,幼就好似條腸咁
真係好難入 厚喉 "3/8"厚管"(淘佬係咁叫)
所以經驗就係 幼應該易整易入

成套裝好測試經驗(待)

最新進度(27/10/2016)

收工6點搞到依家就黎3點,唔講咁多住 聽日再補字
先去圖
好攰啦真係
係滿足既!

試水

完成 未上玻璃  (無LEAK已經好開心)

溫度方面,都唔洗多講,去圖,聽日有時間返屋企就超超佢,燒一燒雞!!

題外話, I7 6700K真係快過我以前粒I5 2400好很多啊!!!!

最新進度(26/10/2016)

以前砌開機都係兩個鐘內乜都砌好,本來以為預多一倍時間搞得掂
點知原來要上水係要準備定咁多野,
同埋今次因為我拍住TIME LAPSE 成日要換位拍 都用唔少時間
關於砌個部份
真係到砌個下,再諗到D喉點走,同未砌之前諗有少少出入
我之前一早以經諗好水路點行,同埋大概既位置
所以建議大家未上過水 要上水 計好尺寸買料, 走水路
愈計得準,砌起上黎改動愈少,時間愈快

另外少少評價, 國內B牌質量100分我會比85分,但實際個損耗,有無LEAK就要遲D再測試
可能係我手神唔好, EK有一粒FITTING個牙無左半圈, 有少少失望,不過都無減我對EK個LOGO既熱情

沉晚 6點-12點大戰如下
今晚返去繼續

最新進度(25/10/2016)
終於齊料後有時間砌 執清張台 準備砌佢!!
會拍段TIME LAPSE成個砌既過程
中間會影少少相分享下 中間既困難
終於有UPDATE....

最新進度(13/10/2016)
嚇親!!!!EK官網話預計19號發貨 但係今日13號 已經到左貨 好在屋企有人收件!!
今晚開箱影相上黎比大家睇睇
開箱圖!!!
一張過

到齊了 下個星期一空閒就開始砌!

最新進度(10/10/2016)
EK貨10月19號DHL送到
預計10月尾前完工!
機箱由CORSAIR 460X 換作有現貨的 AI CRYSTAL!!

至於點解用AI CRYSTAL
首先460X可能十一月先有現貨 ,另外我發現AI CRYSTAL呢款同460X相似度90%
而且有D地方 AI仲做得好D, 整體黎講AI CRYSTAL係我心目中都係高性價比既機箱
因為3面鏡化玻璃好吸引 對於連背面我都想走得比較好睇黎講,好岩用
磁石防塵片呢D基本野都到位上面2X USB2.0 2X USB3.0
裡面3個3.5HARDDRIVE,背面3個SSD DRIVE,另外最細心個位係

圖中走線位可以走24PIN個度係可以拆出黎走好裝上去  同下面走8PIN 比顯卡
走24PIN個走線位
中間有3條間 本來以為有外觀設計
點知原來係比一D好長PCB既顯卡 "ZIP"入去掛住塊PCB唔比佢斜落去

其中,我覺得最重要既係 個高度
係裝主機板同個機箱頂之間個空位
460X只能裝到FAN,點解咁講(個人比較覺得空間感同觀感重要
460X如果係TOP度裝水排+FAN就會遮到一部機主機板及RAM
AI CRYSTAL卻無呢個問題因為佢預留既空間
足夠放水排+FAN,多D空間
走水路容易多選擇,另外
都唔希望比水排/FAN遮到主板影響外觀同水路走位

最新進度(24/9/2016)
淘寶已買貨,EK已訂貨
主板,U,其他逐部入貨(一次過買總覺得太金)
最近見到CORSAIR SP120 RGB已到貨,欠X460機箱(箱一到就開始砌!)

最新進度(29/9/2016)
萬事俱備,只欠機箱!

主要係想師兄討論下各項以下選擇配件運用同優劣
最後會有個TESTING

開始計劃砌新機
想玩返超頻 對上一次超頻都已經係E2140個陣
首次上I7加上水 未出發先興奮

SPEC(機):

CPU: I7-6700K(已入)(29/9)
CASE: Corsair 460x (未發售,一開賣就入佢!)
GPU: INNO3D GTX 1060 6GB (已入)
MB: ASUS Z170-A(已入)(29/9)
RAM: Corsair LED white 8 x 2 (16GB) 3000 CL15(未入)
SSD: EVO 850 250GB, Plextor M7V 256GB(已入)
PSU: Corsair Rm750i (想玩下個LINK)(未入)
HDD: WD blue 1TB(已入)
FAN: Corsair SP120/HD120 RGB with controller(未入) (有無其他介紹? 吹個冷排既RGB風扇)

SPEC(自組水):
EK:

淘佬:

第一次玩水,玩軟喉,厚身 10,16 (好粗好正,幼覺得似條豬腸)
EK CPU,GPU BLOCK 綠色COOLANT, 單240 3.4CM排,
一個PUMP,唔明點解EK個LOWARA PUMP咁貴所以上淘佬入隻D5 自動PUMP, 一個細圓柱水箱

分左個開關水制出黎,遲D放水無咁難搞
如果有更好既意見希望提點下

EK 淘佬兩樣我都有買,
買EK唔係覺得來佬貨好D,
只係我覺得EK個LOGO同設計比較好睇
自組水冷個人而言,實用同外觀比例係3:7
如果同我講套自組水好勁,壓到50度但好SEVEN咁我未必考慮
另外淘佬我參考好多,都爬過下文

BR都有D信譽咁,依家入D貨仔玩下,準備驗明正身
個水冷排買左BR係因為見佢有雙波設計,睇下佢咩料

歡迎討論
THANKS

現階段
買貨中,計劃中

淘佬個D5 pump, 是不是Lowara的?

radiator use st 30 240

中塔case個人建議行3分厚喉,4分太粗好難走……

我都搵緊資料上水...
有小小意見
其實有幾樣...
水泵,CPU,GPU...呢3樣我覺得買返來佬貨比較好
另外你DISPLAY卡...有冇錢可以升埋1080會唔會比較好?

我都係新手,想學下D頭有咩分別
點解會有粒45度?請問有咩用?
同埋好似要8個頭,但訂6粒綠頭,係唔係其他用B牌?因為TB野我唔係好睇得明

我同你差不多config,一樣都係軟喉

正面

cpu出水喉直飛太肉酸,走後面冇眼睇

張1080為左留低隻眼,特登唔用ek背版用番原裝但只能上2口鏍c,完美主意者既敗筆

正面灰色個舊係快拆,用黎放水好好用

水箱是110mm嗎?

正面灰色個舊係快拆,用黎放水好好用
chining0923 發表於 2016-9-19 19:18

想問你個快拆係邊到買

via HKEPC Ionic Reader v1.4.2 - iPhone