集思廣益-水冷走水路研究(已開工60%)

2016/12/03:
啱啱整埋條CPU〉PUMP,我承認我睇少左哩條喉嘅難度 調整左幾次角度先入到,搞到條喉有少少"起接"
IMG_6403 by CHUN WONG, 於 Flickr
全部走線已經完成,只欠補訂的fitting到貨整哩顯卡位就OK
IMG_6404 by CHUN WONG, 於 Flickr
另外我所有野都冇洗過,洗唔洗行轉蒸餾水洗一洗先/定直接用水冷液?
2016/12/01:
今日放工返黎終於冇懶開左幾個鐘工 ,現時進度30%!
https://www.flickr.com/photos/129836755@N06/shares/6JB24e
IMG_6391 by CHUN WONG, 於 Flickr
發現因為張FURY X太細如果Terminals正裝會頂8PIN電源位所以反轉裝。搞到去出口要加個90度(冇買到
IMG_6399 by CHUN WONG, 於 Flickr
集思時間-240排上顯卡唔知夠唔夠位加個T OFF放水位?係咪240排〉90度曲〉T OFF〉放水位&顯卡?
IMG_6394 by CHUN WONG, 於 Flickr
IMG_6396 by CHUN WONG, 於 Flickr
最後條CPU〉PUMP就應該冇咩難度,眼訓下次開工先整。
IMG_6392 by CHUN WONG, 於 Flickr
2016/11/18:
上得山多終遇虎(落得水冷區多終上水),本身用緊1230V2手痕想換機諗諗下就⋯⋯唉 ~言歸正傳已經洗濕左個頭初上水新手請教走水路,下圖係我諗出黎嘅水路,基本上1同2係冇分別但係我唔知過CPU直入PUMP會唔會太熱冇咁好所以有2嘅出現請大家比比意見!

http://anakinwong.myqnapcloud.com:8080/share.cgi?ssid=0p3gFVc
機體SPEC:
CPU:6850K
MB:Asrock Taichi
RAM: Avexir Raiden 2666 8GBx4
VGA Card: Fury X CF(1張本身有1張森林黎緊)
SSD: Intel 600p 512GB(未買暫定)
CASE: IN-WIN 909
PSU: Corsair RM1000i(未買暫定)
FAN: Corsair HD120 x6

COOLING SYSTEM:
EKWB:CPU & GPU block, EK-XRES 140 Revo D5 PWM (incl. pump), EK-HDC Fitting 16mm G1/4 - Blue x14(fitting 好似買唔夠), EK-HD Tube 12/16mm 500mm (2 pcs)x3
淘淘:Alphacool ST30 360 & 240 排,Fan hub ,工具etc(遲啲一次過出圖)
水冷液:TT C1000 Opaque Coolant Purple(未買暫定)

基本上買得七七八八未買暫定可以比啲意見!

大原則:靚仔>壽命/穩定性>價錢平>方便>其他

水冷老師傅們出黎啦 接受你的狠批

欠一個放水位
呢個箱玩硬喉以新手嚟講就真係要祝你好運
軟喉就好走好多

欠一個放水位
呢個箱玩硬喉以新手嚟講就真係要祝你好運
軟喉就好走好多 ...
嘩!嘩嘩! 發表於 2016-11-18 23:42

Thank 師兄!
放水位通常做低位?我係240排出入水位加T off駁個出水頭係咪最好?
大原則靚仔冇理由唔玩硬喉仲有後備機用,“弄管子“耐啲都得慢慢玩

回覆 3# wong1032003

放唔到十足放到九成都可以
希望你EQ高因我睇呢個箱嘅走位得上面個位
或自己鑽窿,對新手呢個箱玩硬管一啲都唔好走

PS: 你幾時開工?你住邊?到時我係樓下等睇下有無好嘅執,睇吓你會唔會屈喉屈到憫
成部掉落街

CPU直入PUMP不會太熱
個人覺得2會好一點,
水箱直入pump加水方便好多

尼個箱咁靚,你mod唔會肉痛咩
而且尼個箱要分開幾part對新手應該難度幾高下

REV-2
加左放水位

一隻240薄排出入水只有1度溫差, 反而諗下點樣駁通d喉好過
圖2係純屬虚構, 圖1可能做到, 但實際並唔會有劃圖咁簡潔,
個list都錯錯地, 360應轉番做厚排, 另外你隻箱咁細, 用16mm喉, 砌好望埋去只係見到一堆膠喉

回覆 8# franky7080
新手用呢個箱走軟喉就無問題
硬喉仲要玩屈喉就有點..............唉!

PS:個圖仲要唔啱比例 ,到時去定佢屋企樓下執嘢

回覆 8# franky7080

仲有只要係Google 打inwin909 你就知佢兩幅圖係九成做唔到
兩張display 卡下面應該放唔到冷排
就算放到,用軟喉都好難走