新手買水冷set 好定係分開買?

幾個問題...
幾日前行街見到某都有一套ek 240排kit set 要 $3k,唔知抵唔抵玩呢?
如果分開買會唔會平d 呢?

新一年 2017年開始plan 水冷....
因為想見透明的水喉...唔想見到隻sliverstone 一體水冷

幾個問題...
幾日前行街見到某都有一套ek 240排kit set 要 $3k,唔知抵唔抵玩呢?
如果分開買會唔會平d 呢 ...
omg1212 發表於 2017-1-16 09:29 AM

$3K 透明管應該係EK-KIT P240?

抵唔抵< Kit就實抵過你分開買既(少少啦)
如果你純粹只係想有透明管+屎忽痕係ok既
想平既話TB $1K鬆D都可以攪掂

唔抵,建議你都係分開買

回復 2 #inori

淘寶既quality得唔得ga?我都諗緊上水

via HKEPC Reader for Android

其實我唔知玩自組水冷應該要D咩野..幾多件...唔識計....

不過我去左+都睇過....45度個粒野都唔少野....其實冇MARK價錢...

但睇落唔平...

回復 inori

cms4c17 發表於 2017-1-16 11:17

現在新款國產軟管手擰quality已經好OK, 因技術含量低.
水冷頭還會有美觀上的瑕疵, QC未得.
水泵/水箱都算OK, 不放心就去買外國貨.

回復 inori

cms4c17 發表於 2017-1-16 11:17 AM

我自己都有買TB Barrow fitting, 水箱,
quality都算唔錯,
不過都會避重就輕, 會混合咁用
用係電子野附近或者如果漏水有機會會滴到既話者係CPU/MB/Display果D地方既block/fitting/喉就會用番EK/BP
水箱, Pump, Radiator 依d唔影響到主機既地方會用TB野,
萬一漏水都只會慢慢流到機底,唔會滴到電子野

回覆 2# inori

明白。
見ek 係大路野好似值得一玩...
反而我對淘寶有少少保留...
(雖然我都在淘寶買左隻平的intel 600p 正常使用中)

其實用蒸餾水做水冷... 是不是好過一體水冷 裡面的水呢?

回覆 3# k107044

有原因嗎?  
或者 唔通係去買二手?

其實我唔知玩自組水冷應該要D咩野..幾多件...唔識計....

不過我去左+都睇過....45度個粒野都唔少野....其 ...
口o口 發表於 2017-1-16 11:23 AM

有心玩既爬下D新手入門文/教學做下功課,
睇完你再參考下d kit set入面有d咩野,
基本上你就會知咩competent係必需,要幾多,...etc
懶既話學樓主買kit set, 入面有齊哂必需既野唔洗煩,
45度90度果d fitting有兩個用途,
1係for水道走得靚d , 2係地方問題機箱太小要轉灣etc
一般情況下唔買依d都冇問題, 最緊要你睇住個機箱內籠,度好plan好左水道點走先