新玩具開工

新年新玩具

未上完就有監工

核心

由於本身有用少少水冷,用番舊野多

完工

PS:仲有D玩具未上住

測溫測速加放水

水流計係BP?

水流計係BARROW  電子數據型水冷水流流速計SLU-P01 V2
但唔知點解暫時睇唔到水流速度

水流計係BARROW  電子數據型水冷水流流速計SLU-P01 V2
但唔知點解暫時睇唔到水流速度 ...
chining0923 發表於 2017-2-13 12:45 AM

我都有兩隻BP電子流速計,
試過兩塊ASUS板幾個4pin Port & Corsair commander mini 都detect唔到流速唔知點解,
但係我插一塊TB既PWM風扇溫控PCB就見到有讀數...者係唔係流速計壞/有問題...

未正式上水前, 記得用萬能膠貼實 BARROW 電子水流計上的兩粒磁石.
可能水流計轉速太慢(每分鐘得300轉內), Asus風扇控/軟件讀不到咁細數據.

顯卡 > 120後冷排 > CPU
以上水管可用短程, 又好看啲,整齊啲.

未正式上水前, 記得用萬能膠貼實 BARROW 電子水流計上的兩粒磁石.
可能水流計轉速太慢(每分鐘得300轉內), A ...
hpdeskjet3325 發表於 2017-2-13 12:57

咁我用佢跟個粒膠加強水流射速會唔會好d?

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

咁我用佢跟個粒膠加強水流射速會唔會好d?

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone ...
chining0923 發表於 2017-2-13 15:54

你要sure你的水泵水壓好夠力。我覺得換了膠粒,轉速唔會再推高得幾多。
我塊asus z77底板風扇插座都可以看到28x轉速。

你要sure你的水泵水壓好夠力。我覺得換了膠粒,轉速唔會再推高得幾多。
我塊asus z77底板風扇插座都可以 ...
hpdeskjet3325 發表於 2017-2-13 16:12

Thx,本身用 ek 一體d5泵,相信應該夠力
我眼見個流速計轉得唔係好快

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

但唔知點解暫時睇唔到水流速度 ...
chining0923 發表於 2017-2-13 00:45

你個水流計扇頁轉得順唔順?如不順,即轉速只去到一百初左右,任何底板都讀唔到咁底速,大部分底板只可讀到150轉以上。