[測試] 呢個就係點解要用好既水箱水既原因......

話說X年前我幫兩部機上水

(幾年前既Post)
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... 5211&highlight=

買左Zalman既水搭比一部長開唔熄既機
Zalman CPU block 加 GPU block, 成部機得三把low speed fan
(當時係298 3樓買,抬到我死.. 間野係唔係執左?)

(幾年前換 i5-3470T既時候換左細case同 CPU waterblock都換埋)

咁兩部機就一路用左8, 9年
(中間部i7-920 冇換過, 都係換左三次display卡)

咁呢幾個月水搭部機好似越來越慢咁
又多左Hang 機, 咁我以為水泵死啦 (3年前死過, 係Amazon買左個一樣model既Eheim泵換)
點知試水又冇野wor.
反而有好多紅色粒粒野..........
咁咪Flush system lor.....

一沖....... oh.. 雪
拆水冷頭出來..
拿, 個底仲好靚嫁

爆開水冷頭

GPU 頭

哇頂

另一邊箱, i7 920 個頭

一諗點解會咁,
係啦, 上次水搭換水, 用開枝水冷水 (Zalman 藍色) 用晒
求期係車房執枝水箱水 (已經係所謂靚野 XD)
結果就咁啦

所以, 千祈千祈千祈千祈千祈千祈千祈千祈唔好求期用水箱水
(我係用蒸漏水開水箱水既)

順帶一提
8年前既UV水管彈弓套
已經變左色, 仲硬過搽左印度神油

反而Zalman隻藍色Silcon喉仲好有彈性, 抵讚

Zalman個水箱我都有留底不過泵已換D5

理解錯誤,對不起。

究竟紅色粒粒係乜黎架? 金屬?生物?

理解錯誤,對不起。

support師兄開post討論
車用水箱水沸點係110c, 作用係推遲沸騰起泡, 而影響水與水道既接觸面積
另外其黏度亦大於水或電腦水, 流動性略低, 但有利於高溫時供給水泵潤滑
車用水箱水設計及成份在於90c高溫以上既效能, 亦冇考慮到有微水道存在
除左block外冷排都係重災區, 試下侵滾水, 應該可以溶番晒d紅色"水箱精"

support師兄開post討論
車用水箱水沸點係110c, 作用係推遲沸騰起泡, 而影響水與水道既接觸面積
另外其黏度 ...
franky7080 發表於 2017-4-9 16:45

原本都想買, 最後好彩冇

d紅色野好恐怖