有請高手求救 , 中 Locky 病毒

我有二部電腦中了  Locky 病毒,  而所有文件都被加密,  請問有沒有解決方法呢

謝謝,

ransomeware ? 要睇你中左第幾代

ransomeware ? 要睇你中左第幾代
觀星是答案 發表於 2016-3-17 07:23

同問樓主問題.
google 過好似第三代開始, 因為條 key 都加密埋, 所以係無得救?

同問樓主問題.
google 過好似第三代開始, 因為條 key 都加密埋, 所以係無得救? ...
martinnitram 發表於 2016-3-17 15:35

係呀, 新少少版本已經係無得救

係呀, 新少少版本已經係無得救
觀星是答案 發表於 2016-3-17 15:38

係因為條 key 都加密埋, 所以想撞條 key 都唔得?

係因為條 key 都加密埋, 所以想撞條 key 都唔得?
martinnitram 發表於 2016-3-17 16:29

因為條 Private key 唔存在係被加密既電腦

回覆 6# 觀星是答案
條 Private Key 唔係 keep 住放毒者個 central server 到, 要比o左錢先返個解密 program?

回覆  觀星是答案
條 Private Key 唔係 keep 住放毒者個 central server 到, 要比o左錢先返個解密 program ...
martinnitram 發表於 2016-3-17 17:13

Program 同條 key 都已經 upload 返左去放毒個個人隻 server 度, 你部機個 copy 已經無左
暫時未有其他方法解決, 要俾錢

想問下樓主是點樣情況下中的?等大家都好提防一下

由email 入來,一run 就中招, 冇right 裝野的domain users 都中,已知3 大anti virus 有warn , 但user 仍執行到,computer world 日日不同手法,只有教育。做IT, 短命!