中左cerber2勒索virus

前晚用樂視apk ver1.1.1裝去himedia電視盒睇英超, 點知低清同蒙的, 以為個app唔update, 去google search 其他lesports的apk, download左一個應該係外國的website, 就咁中招 (download 左都落黎都冇開就已經中招 )

因為第一次中招, 都唔知咩事, 中左先google了解勒索virus, 同搵方法解決, 之後才知冇tools可解(絕對唔會比錢), 自己都叫有外置HD 做backup....
第2朝重灌c: window7, 但其他drive仲有.cerber2的file, 想請教下我重灌c: window7之後他drive仲有.cerber2的file,仲有冇事架呢?
駛唔駛delete晒所有.cerber2的file?
留返會唔會等到有software解瑪?

師兄部腦有冇裝updated既防毒?我認為先boot save mode入去掃一次先,清完毒再決定下一點做...

師兄部腦有冇裝updated既防毒?我認為先boot save mode入去掃一次先,清完毒再決定下一點做... ...
EOS5 發表於 2016-8-15 22:32

用緊Avira, 中果時佢彈左一野notice出黎, 仲以為佢隔到, 點知.....
其實都唔知Avira掃唔掃到.....

但其他drive仲有.cerber2的file,
bihari 發表於 2016-8-15 10:29 PM

你總共有幾多只 drive?

你總共有幾多只 drive?
TH30 發表於 2016-8-15 22:45

1.  512 SSD (2 partitions-100G for windows,  400G for gaming)
2.  960 SSD for gaming
3.  1T HD 擺唔等駛野
4.  1T HD for BT (唔等駛野)
5.  2T HD 擺Data

回覆 5# bihari

嘩咁多隻你好危險
由發作果刻,隻毒會散去你所有online既drive開始加密
我會先假設你所有drive都有毒
你隻ext hdd backup不是長插的話
應該未中毒(希望你再之前冇中其他)

咁你先插走所有drive,重灌c
在開住防毒的狀況下
逐隻drive插上restore

回覆  bihari

嘩咁多隻你好危險
由發作果刻,隻毒會散去你所有online既drive開始加密
我會先假設你 ...
TH30 發表於 2016-8-15 23:05

有咩防毒會安全D?

用緊Avira, 中果時佢彈左一野notice出黎, 仲以為佢隔到, 點知.....
其實都唔知Avira掃唔 ...
bihari 發表於 2016-8-15 22:36

照計有warning的話就應該擋到,會唔會你手快快click左執行?不過而家再估都冇意思,我諗你入save mode掃多次,掃唔到就惟有當清左,但已被鎖既files基本上可以剷、亦可以唔剷,如果好有紀念價值既相/片,不妨keep起佢,等有生之年既將來,當電腦軟硬件發展到好容易解到鎖,到時就可以重見天日。

bihari 發表於 2016-8-15 11:09 PM

果D應該係己加密左既file
唔係毒.exe
你唔比錢買密碼解密其實留底都冇用啦