大file有冇可能有病毒

今次係有小小想求知, 病毒, 唔理係木馬定係locky, 有冇可能附加係隻3gb的咸片入面? 而一開套片就會瀨野呢?
如果答案係唔得的話, 咁點解同個機制係點令佢種唔到virus入去大file?

因為d教學通常都話中毒其中一個原因係睇咸野, 咁免費咸片照理都應該係個放毒途徑喎

唔係大file一定有料.
係睇某類file一般既size.
例如一般txt幾k到幾拾k,佢唔尋常地幾拾mb就小心.
仲有,其實病毒碼幾k可以ko你.

都唔係既

舊版video player有機會有buffer overflow漏洞,攻擊者有機會係段片加料,經video player執行任意程式...所以唔出奇

但係,如果你用最新版mpv再加埋sandbox程式既話,我相信就算段片有料到,你中毒機會可能性低過你連中10次六合彩

今次係有小小想求知, 病毒, 唔理係木馬定係locky, 有冇可能附加係隻3gb的咸片入面? 而一開套片就會瀨野呢?
...
wkleung 發表於 2016-10-12 11:36

唔關file size大細事, 如video某D format 可以植入資料, hacker 就利呢類漏洞黎植入"料", 你playback 佢就做到野.

唔關file size大細事, 如video某D format 可以植入資料, hacker 就利呢類漏洞黎植入"料", 你playback 佢 ...
6seven 發表於 2016-10-13 10:29

咁最大路的.mp4, .mp3, .mkv, .avi 搞唔搞到呢d野?

...
wkleung 發表於 2016-10-12 11:36

我覺得係開心版Software加料比起係個file上面加料更易做
0-day exploits 都係主要途徑
用Browser上網隨時都中招

咁最大路的.mp4, .mp3, .mkv, .avi 搞唔搞到呢d野?
wkleung 發表於 2016-10-13 10:59

呢D要高人或真hacker 先答到了.

但,因版權問題, 好多media format 都可加版權資料管制用戶, 或可監視用戶使用情況, 本應係為保障, 但有人可"另類"利用黎監察, 你睇足一個鐘, 即佢有一個鐘背後做野.

原來有d 咁嘅野,“加版權資料管制用戶, 或可監視用 ...”, 咁師兄有乜方法防止呢?

呢D要高人或真hacker 先答到了.

但,因版權問題, 好多media format 都可加版權資料管制用戶, 或可監視用 ...
6seven 發表於 2016-10-13 11:12

d教學通常都話中毒其中一個原因係睇咸野,

You mis-understand.  It means:  "Infected by the web page which store the Sex files, not the files itself.