請問邊度有藍芽耳機電池賣?

幾多錢度?(因為我打算平平地就買番舊電仔黎試下WORD唔WORD)

同埋想問下
綠色果舊係咪用黎做防過充保護嫁(亂估)

令外
電池果兩極係正負我就明
但係綠色電路板上有3個焊點
請問分別係咩黎
應該點樣駁法(駁去藍芽度)

呢隻藍芽係朋友話用到壞左
佢又知我鐘意研究呢D
所以俾左我

係我溫柔既暴力下
爆左個殼
之後發覺
電池得番一條線係駁住底板

所以我就斷估都知
一定係電池供應問題
無理由得GND OR VCC就可以正常運作^^

最後
我他過粒電
係DCV:200m情況下他過
得1.3

鴨記有間賣飛機電既,你俾佢睇下有無,近住小食出面,A出口果邊

綠色係保護板有過充過放保護

中間o個點你拆嘅時候有冇駁住? 我估本身設計係做個NTC之類嘅fuse, 如果過熱就會斷路

粒電已經死咗, 你可以去鴨記or新高登or淘寶搵下有冇呢個size

原帖由 EU仔 於 2010-1-9 00:39 發表
鴨記有間賣飛機電既,你俾佢睇下有無,近住小食出面,A出口果邊

請問大約幾多錢一粒?
因為諗住如果太貴就唔得LU

原帖由 gazzalo 於 2010-1-9 11:20 發表
綠色係保護板有過充過放保護

中間o個點你拆嘅時候有冇駁住? 我估本身設計係做個NTC之類嘅fuse, 如果過熱就會斷路

粒電已經死咗, 你可以去鴨記or新高登or淘寶搵下有冇呢個size

舊電本身點駁我真係唔太清楚
因為本身已經斷左條
得番一條係駁邊位既
唔清楚其餘既焊點係點樣駁嗤

請問你係根據邊一D資料認為粒係死左?

push

原帖由 whisky1314 於 2010-1-9 15:58 發表

請問你係根據邊一D資料認為粒係死左?

從粒電嘅電壓同外觀睇出
鋰電正常電壓係3.7v (范圍係2.75v~4.2v, 停響3.6~3.8v時間最長), 如果電壓低過一定程度(大概2.幾v以下),鋰離子不再活躍,就從此一睡不起 (可以試下再充,有時候仲未達到critical voltage, 前提要有保護防過充)
你粒電好似脹咗(正常好似抽真空包裝咁...)脹咗即係有水氣-->internal short circuit

價錢方面, 你有冇搵過先? 你粒電印住401430, 就係型號, 你搵下先

原帖由 gazzalo 於 2010-1-11 11:59 發表

從粒電嘅電壓同外觀睇出
鋰電正常電壓係3.7v (范圍係2.75v~4.2v, 停響3.6~3.8v時間最長), 如果電壓低過一定程度(大概2.幾v以下),鋰離子不再活躍,就從此一睡不起 (可以試下再充,有時候 ...

原來係咁

我今日拆左第2個藍芽耳機
諗住用果粒電啦
初時
諗住他一他粒電先
點知得0.2X V
之後充左兩分鐘度
就升到去3.2-3.7 V
諗住粒電起死回生

就張粒電駁落耳機

點知
通話時用得兩個字就無電

聽日谷風氣
用粒大大舊既手機電池
3.7V

諗住都係係屋企用
貪過隱整下呢D野

請問我將手機粒電直接駁落藍芽耳機本身粒電果個粒係咪OK嫁啦?
手機電池係咪內置防過充保護?

原帖由 gazzalo 於 2010-1-11 11:59 發表

從粒電嘅電壓同外觀睇出
鋰電正常電壓係3.7v (范圍係2.75v~4.2v, 停響3.6~3.8v時間最長), 如果電壓低過一定程度(大概2.幾v以下),鋰離子不再活躍,就從此一睡不起 (可以試下再充,有時候 ...

今日出鴨街睇過
差唔多成三十蚊
都係咪啦
又想儲錢買Arduino
但又太貴
應該買唔成

到頭黎
儲左錢
但又咩都無買