請問玩Arduino 既朋友

請問玩Arduino 既你地
係唔係為左玩而玩嫁?

因為呢
我見呢度C HING D整成品
都係要連住Arduino 既
例如呢D
http://www.youtube.com/watch?v=pMV2isNm8JU&feature=fvsr

咁如果要好似我咁
整件整成品出黎
唔通又係要連住Arduino

如果係咁既話
咁每一件整成品個成本咪會高左好多囉?

其實我主要想知既
係有冇得自己寫個PROGRAM出黎
燒入粒IC度
然後焊落PCB板度
咁樣做係為左唔洗每件整成品都要連住Arduino

Yes, you can do so, just use an AVR

原帖由 Offer 於 2010-1-10 14:05 發表
Yes, you can do so, just use an AVR

AVR?
請問Arduino Duemilanove同AVR有什麼分別?

原帖由 Offer 於 2010-1-10 14:05 發表

真係好開心見到offer你
我D問題又一籮籮咁走哂出黎啦^^

原帖由 whisky1314 於 2010-1-10 14:11 發表

真係好開心見到offer你
我D問題又一籮籮咁走哂出黎啦^^

I am busy on soldering (團購), so I can't help you too much

Too many CHING required for completed USB LCD in instead of kits set

原帖由 Offer 於 2010-1-10 14:18 發表

I am busy on soldering (團購), so I can't help you too much

Too many CHING required for completed USB LCD in instead of kits set

唔緊要
你有時間先回覆我啦

請問你地學呢D時
係咪都係睇書嫁?
請問會唔會有好書可以介紹下^^

原帖由 whisky1314 於 2010-1-10 14:26 發表

唔緊要
你有時間先回覆我啦

請問你地學呢D時
係咪都係睇書嫁?
請問會唔會有好書可以介紹下^^

8051(51)  AVR PIC 3個series choose one
many book name contain this 3 word

原帖由 whisky1314 於 2010-1-10 14:10 發表

AVR?
請問Arduino Duemilanove同AVR有什麼分別?

avr本身係粒mcu..
而arduino就係類似一個平台俾你用佢..
事實上你唔一定要用佢呢個平台..就咁用粒mcu都得架

原帖由 funghome 於 2010-1-10 14:36 發表

avr本身係粒mcu..
而arduino就係類似一個平台俾你用佢..
事實上你唔一定要用佢呢個平台..就咁用粒mcu都得架

請問mcu係咪姐係Microcontroller
中文係咪叫做單片機?

arduino係類似一個平台
咁如果我咁諗
唔知岩唔岩呢

比喻arduino係一塊pcb
而avr(mcu)就係一粒IC
咁樣比喻個概念岩唔岩?

原帖由 燕飛 於 2010-1-10 14:30 發表

8051(51)  AVR PIC 3個series choose one
many book name contain this 3 word