請問電視遙控用果粒4M晶振易唔易買?

請問電視遙控用果粒4MHZ晶振易唔易買?
藍色三隻腳,上面寫係4M, 估計係晶振,
唔係平時果D黃色445KHZ,
唔該

夠位可用普通鐵殼4MHz晶振代替

jamesy 發表於 2011-9-15 17:08

唔該,
我個電視遙控有部份制無反應,
我用電烙鐵焊佢隻腳就正常一陣,
冷郤後又唔得,

jamesy 發表於 2011-9-15 17:08

用晶振個遙控跌落地
分分鐘粒晶振裡面粒水晶
就咁震裂左
陶瓷襟跌好多

國際電子組件及生產技術展
http://www.hktdc.com/fair/electr ... A1%93%E5%B1%95.html

回復 1# 南瓜hk

如果上賽格, 好易搵到.

回復 3# 南瓜hk

証明這粒resonator損壞,如果吾得閒上華强、或rs/farnell等,華輝亦無4mhz陶瓷話只好用鐵殼,但要並兩粒電容(需要不斷測試大約數值)落ground,因三腳陶瓷巳內置果兩粒電容作load capacitance

華輝有賣$3, 鐵殼(兩腳)$5,
前幾日我買左$3個款, 換上遙控,
用到一下, 跟住又唔得(我個遙控是viewsonic的)
可能唔只晶振壞???

唔該,
我個電視遙控有部份制無反應,
我用電烙鐵焊佢隻腳就正常一陣,
冷郤後又唔得, ...
南瓜hk 發表於 2011-9-16 20:48

你個CAUSE, 應該唔關粒晶振事!
晶振壞, 就所有制都唔WORK,唔會得一部份可以WORK.
我懷疑是你線路板上有虛焊,或者有走線被電池液蝕去,成了通與不通之間,
特別是晶振附近, 當你加熱時,由於冷縮熱賬的原理, 本來的虛焊或斷線,
暫時變成導通,冷卻後又再次開咯了.
徹底補焊所有元件, 再用放大鏡看清有無斷線.

回復 9# kammoo

唔該, 因為太細, 老花睇唔到有無虛焊,
同埋以往係電視果類比較熱先會容易有虛焊現像,
我試下睇下可唔可以焊下佢先