拆尿袋

有隻尿袋用起泥好熱,拆開泥睇下佢用咩料
Switching:xr1151
Charging:IN4054(2YL6)
三星ICR18650-26F cell

另外係粒電上面mount左塊細pcb,上面有粒8205A MOSFET同另一粒野太細,睇極都睇唔清
上面好似寫10CR F60K
6pin SOIC,3mm闊到
有冇師父估到係咩呢?
1 cell li po 入,5V輸出,標1A輸出

另外可唔可以幫手睇下有冇D咩安全保護?
夏天三十幾度插係褲袋咁用都咪話唔驚

ps.個尿袋話自己3000mah,一拆開得2600
DSC_0080 [].jpg
DSC_0082 [].jpg
DSC_0084 [].jpg
DSC_0086 [].jpg
DSC_0088 [].jpg
DSC_0081 [].jpg
DSC_0083 [].jpg
DSC_0085 [].jpg

回復 1# eh

升壓線路用緊最平o既料, 無可能唔熱兼低輸出低效率.
最熱應該係電感/升壓IC/輸出電容.
如果用重料個成本價會以倍數上升.

另外發覺個升壓線路走線好長, 唔知係咪就o的零件擺位, 唔熱有鬼囉.

回復  eh

升壓線路用緊最平o既料, 無可能唔熱兼低輸出低效率.
最熱應該係電感/升壓IC/輸出電容.
如果用重 ...
kwliu 發表於 2012-5-12 19:50

研究緊換料
但係其實粒cell掂唔掂?
連cell都唔掂就買過舊算

其實係走線問題?
因為我睇data sheet,粒IC"話"1A都有85%效率,照計應該冇咁熱
佢一差果時幾乎熱過我隻三洋暖蛋

回復 3# eh

可能只係4.2V先有85%效率, 得3.7V分分鐘唔夠七成.
舊電無乜野, 不過都無乜位改, 用好料不如買過隻好o的.

你粒cell係 3* 2600mAh的cell,正常4.2V cut都有2550mAh
我度ing幫國產個2 Cell換板...
叉電4.2 cut太早(我用2800mAh cell)要轉4.3~4.35V
放電效率太低.....熱

Oh !!
我買佐佢兩舊 6000ma 電
但不是太熱
反而個 D-link 行動 router 熱過隻暖蛋
不過 2600 x 2 = 5200 ma x 80% = 4160 ma : (

你粒cell係 3* 2600mAh的cell,正常4.2V cut都有2550mAh
我度ing幫國產個2 Cell換板...
叉電4.2 cut太早(我 ...
KSC 發表於 2012-5-12 22:35

之前有師兄做左個高效率既USB boost
睇datasheet上到9X%效率

另外奇就奇在佢粒switching IC 標就標800ma
但係我用電話扯到上1000ma,唔知會唔會係咁先特熱
不過佢又冇限流wor

ps.溫度fuse可唔可以就咁加係保護版輸出同電路中間?
咩保護都冇怕怕...

但係我用電話扯到上1000ma,唔知會唔會係咁先特熱
不過佢又冇限流wor
eh 發表於 2012-5-12 23:40

放心, 你扯1A的話個電壓實會跌.

放心, 你扯1A的話個電壓實會跌.
kwliu 發表於 2012-5-12 23:48

冇mom住佢,唔知啦
不過佢2600都差唔盡我部電話1750