自己製作ProtoShield + POV

小弟同大家分享一下我D 小小小製作 (望各 CHING 不要見笑)

原文/圖放係我個 G+:
https://plus.google.com/u/0/b/11 ... 7075927327382/posts

ProtoShield

POV

完成後的ProtoShield連 BreadBoard 大約是這個:

重點係 Arduino 有一排插 (Ports) 移了 0.05",所以須要做一點改動,我想到了其中這個方法,所以可以用返一般萬用板呢,慳唔少 ^^

至於 POV,這個 Sensor,我用了一隻免洗筷子和餘下來的萬用板、Screws...等等。效果還可以...
下午5:34

試驗:

回復 3# badbuta

無得頂!!

熱熔膠
小心甩出黎打親人

熱熔膠
小心甩出黎打親人
lkc8210 發表於 2012-5-21 00:49

又Okay喎,反正唔係作為"食力位",短暫玩玩都可以嘅,因為我只係想試下呢個方式跟預期效果有幾大分別。之前又試過飲管加鐵珠,但係呢個好DD。

其實..delay同speed 係咩關係...
我搵左好多,,都只係得.sch 同code...但冇理論...

其實..delay同speed 係咩關係...
我搵左好多,,都只係得.sch 同code...但冇理論... ...
ray08 發表於 2012-5-21 17:46

CHING 所指係邊方面嘅 .delay同speed 呢?

CHING 所指係邊方面嘅 .delay同speed 呢?
badbuta 發表於 2012-5-24 18:42

妲係...掃描個時間應該點搞...
一係整到個字變形....一係字都見唔到,.

妲係...掃描個時間應該點搞...
一係整到個字變形....一係字都見唔到,. ...
ray08 發表於 2012-5-24 21:52

我呢個版本,"掃描時間"仍然係SET定咗,所以搖動時要用固定速度。
不過我那一個 sensor (所謂的.. XDDD),係一個單刀雙擲嘅 SW。我係用佢分辨 L->R 還是 R->L 方向,同用作為一個 "start event",Opensource 的那個好似係用一個 Push button 來作為開始event呢。

如果要考慮搖擺速度,可以考慮使用現成 accelerometer,跟據加速度調節"掃描時間",同時亦可作為擺動方向感應呢。

突然想到,或者可以利用彈簧、錫紙、海綿等整一個簡單版嘅 accelerometer (Capacitive spring mass base) 喎!.. 得閒試一下先