[懶找IC]RGB LED用analog dimming的IC

Supply 3.7V或3.2V推5mm RGB 4腳LED
LED用analog dimming(Current control)的IC,唔要PWM,如果有埋Boost更好
RGB各1條,3條output各 30mA就得,32~64 step都夠用
有無人知

唯有自己找,果然係唔懶得orz

Supply 3.7V或3.2V推5mm RGB 4腳LED
LED用analog dimming(Current control)的IC,唔要PWM,如果有埋Boost更好 ...
KSC 發表於 2012-5-22 18:00

想請教下CHING,乜嘢原因唔想用PWM呢? (即使係 PWM+LPF)

14008205 發表於 2012-5-25 23:22

這個不錯耶~
容易買嗎?

如果係analog,又細current,其實唔使用專用IC
控制current,最簡單一粒3904 NPN都做倒,但要tune同埋會drift,
如果要exact 32/64 step,咁5/6粒NPN,5V->LED->Resistor->Collector->Emitter->GND,每粒駁相對應電阻就搞掂
要穩壓,3.3V->5V boost regulator IC大把.

用 linear : 低電磁干擾
                     無內部接線集膚效應 ( E 個係極端應用至考慮 )
           ...
poonpoon 發表於 2012-5-26 02:10

集膚效應好似主要係電力傳送時比較有影響... 呢類應用可能影響比較少吧...
還有 "極低電流時,光色一致性好",不好意思,我不太明白呢
Umm... 還是明天 Gathering 再請教一下

如果係analog,又細current,其實唔使用專用IC
控制current,最簡單一粒3904 NPN都做倒,但要tune同埋會dri ...
icefire 發表於 2012-5-26 00:15

請問CHING係唔係講緊用 R-2R resistor ladder? 如果係,咁係唔係只須要一粒夠power嘅transistor就Okay呢(或者2粒做Darlington)?

請問CHING係唔係講緊用 R-2R resistor ladder? 如果係,咁係唔係只須要一粒夠power嘅transistor就Okay呢( ...
badbuta 發表於 2012-5-26 02:57

唔係resistor ladder, 因為一個NPN個gain變化太大,唔可靠
我想每組5V->(Same LED)->Resistor->Collector->Emitter->GND靠電阻set電流,
咁如果有5組share同一個LED, 每組電流大上一組一倍,咁就有32 step電流