直流電流電壓功率電阻表頭套件 調整

想問有無ching玩過fish呢套套件,低電流時誤差很大,可以調整到嗎

T26

螢幕快照 2012-05-22 下午10.39.52.jpg

想問有無ching玩過fish呢套套件,低電流時誤差很大,可以調整到嗎
foxfire 發表於 2012-5-22 22:45

Any circuit diagram?

foxfire 發表於 2012-5-22 22:45

有SOURCE CODE 就很間單
沒有就放棄吧

當電子玩具玩玩而已, 不要對佢太高要求.

謝謝各位回覆, 應該係跟gandF這個做出來的
http://blog.21ic.com/user1/4577/archives/2007/43308.html
一心諗住用黎量度細電流, 仲買晒盒仔, 鋰電充電升壓整靚仔佢tim...

謝謝各位回覆, 應該係跟gandF這個做出來的

一心諗住用黎量度細電流, 仲買晒盒仔, 鋰電充電升壓整靚仔佢tim ...
foxfire 發表於 2012-5-23 13:50

既然人地有解釋原理, 也有線路圖
應該自己設計PROGRAM也不是難事, 花時間就是了
俺最近也玩過類似的題目, 源碼人家有給, 你自己改一改不就行了麼.

既然人地有解釋原理, 也有線路圖
應該自己設計PROGRAM也不是難事, 花時間就是了
俺最近也玩過類似的 ...
xiao 發表於 2012-5-23 18:15

Xiao大,我只係一個裝配工,砌套件焊野OK,但電路改進真係唔識入手

好好睇睇都整埋佢啦~

box

螢幕快照 2012-05-27 上午03.31.32 拷貝.jpg

回復 1# foxfire

其實誤差有幾大??

回復  foxfire

其實誤差有幾大??
jamesting 發表於 2012-5-27 04:11

負載係68R,比5V,佢就出140ma, 個DC supply就準準地出75ma