給坑了!這個電腦風扇裡面沒有轉速偵測電路!

在灣仔腦場買了一把6cm電腦風扇,準備整一個PWM速度控制及轉速顯示,但發覺黃色線完全沒有任何輸出,打開來看,裡面完全沒有半個電子零件,黃色線是空接的

回復 1# swagman

咁都得!!

果然,  山寨貨信佢一成都死. 偷工減料~ 仲要做假. 應該去海關告他們.

回復 3# lemoncall

叫佢回水,好多店都知道自己賣緊水貨/次貨,係我地以為幾蚊野就唔出聲,以為我地唔知

回復 1# swagman

如果把風扇真的"半粒電子零件都無", 佢係唔會轉的. 你試過會轉嗎?
好可能零件在PCB的後面.......

回復  swagman

如果把風扇真的"半粒電子零件都無", 佢係唔會轉的. 你試過會轉嗎?
好可能零件在PCB的後面. ...
vtrchan 發表於 2012-7-29 23:57

直流馬達式風扇ma
樓主都話黃線空焊, 我比較有興趣把野賣幾錢
我SSP買$10把果D都係堅野,仲齊螺絲+轉大4pin

直流馬達式風扇ma
我SSP買$10把果D都係堅野,仲齊螺絲+轉大4pin ...
shingzhk 發表於 2012-7-30 00:42

搵到炭刷風扇機會係…
樓主未搵到風扇入面塊PCB既機會又係…

直流馬達式風扇ma
我SSP買$10把果D都係堅野,仲齊螺絲+轉大4pin ...
shingzhk 發表於 2012-7-30 00:42

但係哩個好似係BLDC Fan,一般控制方法都係要計轉速

有冇搞錯摩打線圈繞在定子上面何來會揾到炭刷, 呢種摩打無電子零件係唔會轉, 零件應該响底板後面.

風扇買左20雞,背後真係無半粒電子零件,條黃線在PCB嘅焊接PAD係空的,通電把風扇會轉,仲好靜兼好好風,佢上面塊Label寫住DC Brushless的,無轉換插送,但有4粒機箱鏍絲俾你