[操作疑難] ardunio +12 粒 rgb led

各位大大, ... 求救.....

我想用 ardunio 出 7 彩 color 到 12 粒 rgb led 到
1,12 粒 同時間 show 同色, 就可以
2,體積...細d 好d, 唔計 led ,
3,v 數 要睇d 電體積....

sorry 各位大大.. 想求 個 電路圖....
除左讀書 外 出到來 就未 做過 電子 lu....

link 又好 , jpg 又好...

thx 各位 解答

邊隻ardunio ?
MEGA OR UNO? 

UNO

好standard 樣^^"

我之後轉 nano 之類... 體積細少少

12粒同時出同一隻色其實唔難,
明白左最簡單既控制1粒RGB LED都OK

12粒同時出同一隻色其實唔難,
明白左最簡單既控制1粒RGB LED都OK
skybread 發表於 2013-6-11 13:43

這個 ok 啊~
因為佢個example 易... 佢用 pin 9, 10 ,11 , 加 program
三粒 resistor   之後  去晒 ground..

這個 ok 啊~
因為佢個example 易... 佢用 pin 9, 10 ,11 , 加 program
三粒 resistor   之後  去晒 ...
明內子 發表於 2013-6-11 13:47

um, 我估你明左基本部分,
但要留意用既RGB LED係Common Anode定係Common Cathode,
兩者駁法同Code有少少唔同呢
12粒同色只係Parallel返12粒, V = IR計返要用既Resistance value就得

ps. 12粒RGB LED用UNO做獨立控制先有挑戰性呢

um, 我估你明左基本部分,
但要留意用既RGB LED係Common Anode定係Common Cathode,
兩者駁法同Code有少少唔 ...
skybread 發表於 2013-6-11 15:49

這個 上網有教 @[email protected]
用幾粒 74 唔知咩咩... 去每粒每隻 color control ... 因為佢地 用來 做cude 個d 好靚...

講番先...
http://rouvelle.com/ael_sp_11/
我又search 到... 用粒... 2n2222 去 control 一隻 color

但個問題.... 用5 v 同 ardunio 夠唔夠 a 去推佢  .. 因為我要12 粒 parallel,
我用rgb, total 36 .... 所以我想知 個圖.... 癈事買錯野....

同. 大大...數.... 我忘記點計啦 >.<~

這個 上網有教 @[email protected]
用幾粒 74 唔知咩咩... 去每粒每隻 color control ... 因為佢地 用來 做cude 個 ...
明內子 發表於 2013-6-11 17:20

7495974595...http://arduino.cc/en/Tutorial/ShiftOut

(打錯左,謝skybread指正)

74959...
tonyli1212 發表於 2013-6-11 17:29

係595 = ="

我去左旺角和興= =" 無RGB LED = ="