第一部是UNI-T UT81B,大約2007年尾買。
依部示波錶頻帶寬得8MHz,精準度講真的只是一般般!
部機好食電(用四粒AA會好快無晒電),如室內用最好用火牛(有火牛跟)!
LCD大約只有3.25寸(60mmX60mm),解析度得160x160,雖然係細咗小小,但當時有此錶用已經好方便!
圖中LCD顯示屏是有反光,實物的LCD顯示屏光暗度是均勻的。

第二部是Hantek DSO8060,呢部是2012年尾買。
DSO8060是5合1示波錶!有雙通道示波器,頻帶寬有60MHz,及有任意信號源、頻率計數器、頻譜分析及萬用錶等,功能好多好方便!
部機內置充電池(充滿電後大約可以用6小時),如室內用是可以用火牛(有火牛跟)!
呢部LCD就大好多有5.7寸,解析度有320x240,雖然不是好高清,但性能已經有好大進步了!

第三部是RIGOL DS2102A,剛剛入手。
DS2102A綱上已有好多討論,之前又有開箱文,所以以分享圖片為主。

回覆 4# Ricky_ston

已經PM了!

回覆 6# Ricky_ston

我覺得呢部機有專業級的感覺,性價比好高,反應好快,好古怪的波形都好容易同步到!
我最覺得就係顯示屏好清楚,呢點是我最喜歡的地方!
我始終只是用家一名,絕對唔係專家!如需要專業意見一定要問其他資深的師兄/師傅!

這裡好多毒,快要毒發,要食解藥,

如手頭充足的話,買DS2102A啦!

謝謝c-hing分享,
打算買 优利德utd1025cl 人仔1170.(貪平)
        或 汉泰DSO1062B 人仔2078.(大mon)
可否俾D意見, thanks