[操作疑難] 各位可以教吓路嗎,2.5吋H.D外置盒

唔知從何下手,表面冇傷痕,外置盒led燈黄,红咁轉,硬碟電腦認唔到,我轉駁usb adapter 就ok 電腦認到,可以確定是個盒子壞,個盒子得條mini usb cable ,不需要火牛接駁,都唔知壞在邊處,希望各位可以教吓路指點吓,thanks you

還有一隻火牛,人地俾,好似俾人做過手腳,唔知可唔可以簡單地整番好多隻牛用,俾電入led燈紅色不停咁一吓一吓咁閃,量輸出電壓不停跳動,

可能由於:
1)USB 線長又幼;
2)USB A 插那邊單插,非雙插;
3)電腦那邊 USB 座鬆,令接點不夠緊,contact resistance 加大;
結果是條線+ 插 voltage drop 大,到 harddisk 就不夠高電壓 (>4.8V)推動harddisk.

thanks you (Joe_Black)我換過條新買短啲既mini usb 線再試通電,結果粒IC就好熱喺大約由俾電開始計20秒左右,會唔會粒myson century CS8818G-107 0613b032w6 呱咗呢,

3V3 LDO 正常嗎 ?

多謝各位師兄粒,量度ldo既輸入同輸出喺沒有電到,可能有其它嘢燒咗,各位唔知有冇睇到我上載咗隻火牛個火牛塊pcb有個位好明顯 喺未好似俾人cut咗刀,如要整番佢可以點做,我上網揾唔到個火牛資料,希望各位師兄可以提點吓,thank you

多謝各位師兄粒,量度ldo既輸入同輸出喺沒有電到,可能有其它嘢燒咗,各位唔知有冇睇到我上載咗隻火牛個火牛塊 ...
vc6cmh 發表於 2014-9-25 18:18

不建議你改動.
只做參考,
http://www.silan.com.cn/english/ ... x?id=19&c=AC-DC

多謝各位師兄粒,量度ldo既輸入同輸出喺沒有電到,可能有其它嘢燒咗,各位唔知有冇睇到我上載咗隻火牛個火牛塊 ...
vc6cmh 發表於 2014-9-25 18:18

PCB比人cut左刀應該是當初PCB設計時錯誤而事後用人手cut PCB來修正補鑊用的