電池容量 mAh的計算方法

想請教, 如果電池放電, 測得電流和電壓, 固定時間取樣, 是不是是可以累加 mA x 秒數,

然後總值可大約可以判定為 mAh 呢

過程中忽略電壓

例如, t = 兩秒間格
[attach]1724054[/attach]
[attach]1724041[/attach]

正常要計W,唔係計電流,淨計電流一定有偏差

可以這樣算,但還要看你的放電率和電池種類,最好去電池公司的網頁找找有關的資料,大廠會有放電曲線可以參考。

正常要計W,唔係計電流,淨計電流一定有偏差
billy0301 發表於 2014-10-9 10:08

請教 W = V x I 直接算嗎?

請教 W = V x I 直接算嗎?
xiao 發表於 2014-10-9 10:25

DC一定係

同意上便師兄講,去電池廠搵資料

DC一定係

同意上便師兄講,去電池廠搵資料
billy0301 發表於 2014-10-9 10:31

請問, 是這意思嗎?

放電率會影響好大,大電流放電和細電流會差好遠,一定要看spec,大陸電的話,好難計算了。

放電率會影響好大,大電流放電和細電流會差好遠,一定要看spec,大陸電的話,好難計算了。 ...
kfceric 發表於 2014-10-9 11:48

對, 度 mAh 要恆流放. 一般 spec 都係 0.2C 放的.

請問, 是這意思嗎?
xiao 發表於 2014-10-9 10:53

時間係continuous唔係discrete,一般用integration唔用summation
如果要計佢一個鐘內既Average power,條式應該係下面咁,另外單位係W
圖片 7.jpg

如果計mAh,就好似上面其他Ching所講,用恆流放再計下放到幾耐,將放電電流(mA)乘埋個時間(h)就得,不過佢用咩條件放電就要睇返datasheet先知

樓主全對。mAh 只需累加 mA x 時間。mAh 是量度電池能輸出的電子數量(即電流),和電池內有多少化學品有關,故一般 Capacity 是指 mAh。

如要量度電池的輸出能量, 則要累加 V x A x 時間。