4粒MOSFET 有兩粒MOSFET 開路壞掉有沒有可能導致 GPU 過熱呢?

4粒MOSFET 有兩粒MOSFET 開路壞掉有沒有可能導致 GPU溫度一直上升直到保護過熱呢?

==================
張卡仲有畫面....所以著住佢用部FLIR E4 CHECK

發現有兩粒相鄰的MOSFET  位置.. 溫度奇高... 當它那個位置接近100度時... 顯卡上的HS 才是91度....

於是把它焊下... 果然是壞的...拆出來發現即使比電GATE , SOURCE 同DRAIN 都係KEEP 住開路

証實死亡的, 一粒係NTMFS4921N & 一粒NTMFS4935N

但我不明白為什麼 NTMFS4921N  & NTMFS4935N已經開路的情況下.... 它們那位置是100度呢?
把壞的那兩粒MOSFET 拆下後... 量D 和S PAD位, 阻值為13歐.... 估計是正常的... 因為現在的GPU 阻抗低..

PCB上MOSFET 的 D 和S PAD位量出阻值為13歐, 那麼..電流就沒可能會經過阻抗無限大不會導通的MOSFET  而造成100多度了...
到底是什麼原因 令MOSFET 發熱呢?

請指教,

THANKS.

IMG_20141106_010142 (1).jpg

利害啊,請教師兄是以甚麼方法 locate 到依兩粒 mos 有問題呢?

利害啊,請教師兄是以甚麼方法 locate 到依兩粒 mos 有問題呢?
bubibubi 發表於 2014-11-6 09:40

主要靠部FLIR 去找可疑的點...
一搵就搵到這個地方有不正常的高溫
----
部機好FUNNY, 係會用用下死畫面...隔一陣重開又頭15MIN正常...
由於正常有畫面出..我入去BIOS 畫面, 咩都唔做, 拿部FLIR 去睇...留意到一開機頭3 MIN 溫度仲係可接受的RANGE, 40幾50度,,, 但15 分鍾左右, 就會好似圖中咁去到100度.... 所以估計是DISPLAY 問題....而咁岩見到4粒MOS中有兩粒MOS特別高溫... 於是焊下測試...就發現兩粒MOS都壞
====
已經訂哂2粒MOS, 換完再UPDATE POST

算唔算整卡新潮流

算唔算整卡新潮流
eh 發表於 2014-11-6 11:48

部E4 買左番來大半年...把它 HACK 左 E8... 後.. 頭一個星期加埋用來玩左幾個鍾就放埋左一邊...打入冷宮
一直都沒用佢測過壞掉的電子野... 今次係第一次.........

Rds (on) =/= Rds (off)

Rds (on) =/= Rds (off)
燕飛 發表於 2014-11-6 12:03

唔明?
呢兩樣應該是對立的..
正常情況下,
唔比電GATE 自然是 Rds (off),
比電GATE 自然是 Rds (on),

回覆 3# kamcm

原來熱成像機可以咁樣用,唔講真係唔知道
期待睇到你整好之後嘅成果
thx

回覆  kamcm

原來熱成像機可以咁樣用,唔講真係唔知道
期待睇到你整好之後嘅成果
thx ...
bubibubi 發表於 2014-11-6 12:29

如果有件PRODUCT, 可調電源 出12V 0.5A 佢..一插電就立即PROTECT, 就知道有野短路...
用呢部野睇, 就立即搵到邊度SHORT 埋左...

是一個HDD 外置盒... SHORT 左 TD1509P5

====BTW,
靠隻手摸... 有時會摸出一個似是而非的結果,,, 唔知係自己隻手整熱左粒IC 定真係粒IC 熱
我未有FLIR 之前, 死過一次DELL NB, 係死電容SHORT 埋左....
D多層PCB 散熱鬼咁快... 用手摸跟本難以準確找到發熱元件...

板上的4粒MOSFET, 兩相供電, 其中一相比電RAM, 另一相比電GPU...
如果用下面第一張圖去解釋出問題的那一相,

http://wenku.baidu.com/view/783a57f57c1cfad6195fa7d3.html
MOSFET 斷開左唔識導通照計應該沒電去電感的... 但點解D電會照過到去電感呢?

那組MOSFET 是用那一粒UP6122AF 作為Controller..
但由於我搵唔到UP6122AF 的 DATASHEET...考能測試...
只能假定它正常...只是MOSFET 出問題...

求高手指教