鋰電保護板想請教 Ching 一下

小弟做緊個project 會用到鋰電,但係用途會係 High power application。我見現在taobao 買到的鋰電保護板全部都係充到 4.2V ~ 4.25V 先會停。但係鋰電去到 4.2V 電解質會開始 oxide ,所以想設計到充電到 4.1 V ~ 4.15V 停。

想問下 Ching 有咩現有可以改小小就到個效果?

鋰電保護板不是充電板
要充鋰電用返專用充電板

鋰電保護板不是充電板
要充鋰電用返專用充電板
chiksum 發表於 2014-12-5 12:05

充電板好似都係4.2V 有冇得改做 4.1V

回覆 1# franklee006

呢個係充電板工作, 保護板個cut off電壓係for fail safe.
有啲pulse充電IC(e.g. MAX1879)短時間會過4.2V,
如果保護板電壓set得太低會干擾充電過程.

回覆 3# franklee006

有啲充電IC係4.1V會停

小弟做緊個project 會用到鋰電,但係用途會係 High power application。我見現在taobao 買到的鋰電保護板全 ...
franklee006 發表於 2014-12-4 21:33

http://www.linear.com/product/LTC4085-1

內地好多壇友喜歡越高越好,追求充至 4.2v 先停喎

充電板好似都係4.2V 有冇得改做 4.1V
franklee006 發表於 2014-12-5 12:24

梗係最好要充到4.2V啦!
邊有人會咁儍要4.1V?
可能有人話可以保持粒電壽命長d,其實都是廢話,
壽命長短係粒電本身嘅charging cycle,你每次差唔足,唔代表可以加多充電次數.
而且4.1V至4.2V,這個電壓之間儲存能量最多.
除非有些串接的電池組,又沒有用到平衡充電器去充,先會把充滿電壓總和調得低一點,
為的是怕其中一棵電池過充得多.
p.s.原來真係有好多人,保護板,充電板都未搞清楚.

梗係最好要充到4.2V啦!
邊有人會咁儍要4.1V?
可能有人話可以保持粒電壽命長d,其實都是廢話,
壽命長短係粒 ...
kammoo 發表於 2014-12-5 18:23

其實我好多謝你回覆先
   不過 4.1 ~ 4.2 得10% 都唔知有冇

其實我好多謝你回覆先
   不過 4.1 ~ 4.2 得10% 都唔知有冇
franklee006 發表於 2014-12-5 18:50

ching,
一定唔只10%你做下研究先,不要盡信圖.
需然每粒粴電規格不一樣,但我試過好多18650動力電.
4.1-4.2V之間,至少都有30%,甚至50%,唔信你自已試試.