抽濕機唔著

屋企部抽濕機唔著,所以拆咗部機,發現圖中紅圈呢粒野斷咗,正常應該係呢粒野頂部同B腳連埋,請問呢粒係咩野黎? 師兄知唔知邊度有得買同埋點睇呢粒野個SPEC? 因為粒野上便咩都無寫,唔該晒先

thermistor 可能是 10k 100k 等等, 一般電磁爐用 100k 多
如仲有觸點, 可以用它錶它它佢

thermistor 可能是 10k 100k 等等, 一般電磁爐用 100k 多
如仲有觸點, 可以用它錶它它佢 ...
longun 發表於 2014-12-21 19:55

應該點用它錶度佢幾多阻值呢? 頂嗰度好似仲有一點仔,唔該晒

它錶用 200k 檔量兩端, 有一丁點就量到嘎啦, 好 easy 姐

它錶用 200k 檔量兩端, 有一丁點就量到嘎啦, 好 easy 姐
longun 發表於 2014-12-21 20:04

師兄,想請教下,個讀數係59K,咁係咪應該買50K嗰種Thermistor呢? 唔該晒

取其約數 ok 啦, 一來佢會隨溫度變化, 二來 contacts 有氧化會令讀數唔準, 好正常呢

取其約數 ok 啦, 一來佢會隨溫度變化, 二來 contacts 有氧化會令讀數唔準, 好正常呢 ...
longun 發表於 2014-12-21 20:34

師兄,想請教下,個讀數係59K,咁係咪應該買50K嗰種Thermistor呢? 唔該晒

呢粒野橫睇掂睇, 都係似DIODE多D喎.

diode 都可以做temperature sensor 啫.

用R X 1K 檔或DIODE 檔正反度多次啦.

似 zener diode 多d

唔該晒樓上兩位師兄既回應,但係我留意到嗰塊板仔有TH呢兩個英文字,係咪表示呢粒嘢係themistor呢? 唔該晒