人棄我取--淘二手UNI-T萬用錶

手上隻Uni-T UT33A得自動轉檔,冇得手動轉檔,度電阻慢到想死,於是想平平地搵隻錶,又唔駛好準好準(所以唔需要買Fluke),上淘寶有個賣家賣隻UT61B,但佢話咁喎:
- 燒咗fuse (用銅絲代住先)
- 有時會轉Volt檔會顯示其他檔,來回轉一檔就OK
- mV檔長期Over,BB聲响,唔用得喎
賣家話從未維修過,除以上外全部正常

上網check過,fuse係英國13A規格,手上都有,個rotary switch估計係用得多bad conatct, no big deal,最後個mV檔可以不用,因為V檔已有400mV,基本上夠用,當呢個mV癈咗算。

個外表都幾污joe,賣家話已經換咗fuse,原來係用唔啱長度的玻璃fuse,呢樣好易換

一開機個mV檔真係BB聲over哂喎,點知一short 錶針,即刻有讀數,長short仲可以回零,應該係個mV檔內阻太高,一開機就有個charge响輸入,所以長期over(spec 話>3000M ohm 喎),咁用黎度吓個power amp output offset,完全正常,試咗好多次都係正常。

雖然未試過轉錯功能,都係拆開個rotary switch抺一下,有D污積(冇影相)

最後全身大清潔,將個花哂o既LCD protector 攞走,即刻靚仔哂。

原來個錶可以超過3999count,應該4040 count先over count。

玩咗咁耐,找數係70蚊人仔包郵,多謝收看。

玩到燒fuse,會唔會有好多內傷呀

回覆 1# wyhui5124

得o既都係百多蚊人仔, 70蚊買個壞o既, 真係唔係好化算.

70蚊人仔包郵, 寄香港?值啦
咁平, 係米科林壇友賣嘎?

70蚊人仔包郵, 寄香港?值啦
咁平, 係米科林壇友賣嘎?
longun 發表於 2015-1-1 03:48

唔係寄香港,係寄去集運點,咁啱有野買,運費個FD俾(幫佢買D野多D),所以大陸運香港係零運費。

回覆  wyhui5124

得o既都係百多蚊人仔, 70蚊買個壞o既, 真係唔係好化算.
vtrchan 發表於 2015-1-1 00:03

就係有D玩野心態先會咁做,亦相信自己搞得掂先會咁玩,其他人唔好學。

新UT61B都係賣135人仔,加埋郵費都係145人仔,唔太貴,但老實講,俾得145,咁就一定俾多D買61E而唔會買61B,但買61E就要2舊水人仔,自己又唔需要咁勁,所以冇揀到61E。

未CAL前測試: (2.49828V, 5.00146V, 7.49928V, 10.00204V)

請問 Uni-T 有冇得自己 cal 機既呢?

RE: 人棄我取--淘二手UNI-T萬用錶

請問 Uni-T 有冇得自己 cal 機既呢?
longun 發表於 2015-1-1 10:57

呢隻61B唔同61E chips,61E調VR1 DC,61B係調VR4 DC,為咗就兩檔準確度,40V檔調低1 count。其實呢隻model係唔低買,要買就買61E(但呢隻唔駛改就已經有背光同auto power off,都幾好用)。

調完後:

自己cal錶,,
非常支持,比个like楼主

自己cal錶,,
非常支持,比个like楼主
lau1900 發表於 2015-1-1 14:45

我呢D邊叫做"CAL"錶呀,只係做Adjustement咋!

話時話,我估我個大陸Reference最後個2個digit都未必準,但都夠用。