學那塊板較容易及實用: Intel Edison, Rasberry Pi, Arduino, STM32

想聽下各位師兄意見, 現時坊間較流行呢四款芯片開發板, 在容易及實際考慮, 邊隻較值得學?
Arduino
STM32
Raspberry Pi
Intel Edison

8051/52係上一代產品, 已經過時, 我諗如果係新手, 都唔會揀.

我本身用過Arudino及正學習STM32, 有朋友想學下呢方面野問我意見, 眼見Raspberry Pi 及 Intel Edison係運行Linux, 好似操作desktop咁, 可能易學好多.

ching有無睇法.

我都有類似問題,但我想加多樣:Banana Pro

Arduino 較適合完全業餘玩家,電子知識接近零的也可以。中文參考書也不少。缺點係佢無既shield,就沒辦法。

RPi 適合以embedded system為目標,需學  linux,裝driver, package 等;起碼唔抗拒先可玩。需參考太量免費英文網上資料。

Intel Edison 唔建議,佢要駁塊孭仔板先接得個connector,又貴又唔方便。

我以RPi為主,價錢平,彈性高。唔作IO測試時,也可config為server 試下野。

回覆 1# laputafish
如果你識基本Linux Command,Raspberry Pi
邊隻較值得學,個人認為Arduino&Raspberry pi

STM32最值得學, 話哂都係最新一代32bit embedded MCU, Cortex-M Series, 未來32bit embedded MCU主流, 由低階到高階都有.
Arduino同Raspberry Pi次要啦, Arduino, 8bit..., Raspberry Pi, 跟唔上最新ARM, 高不成低不就

學識左Arduino, Raspberry Pi都唔敢話真係識MCU, 太多野屏蔽左.
Intel Edison 未掂過, 唔敢講, 但估佢都似同一類野.

要真正學MCU, 一定係Cortex M3/M4之類.  (ST, TI, NXP)

想聽下各位師兄意見, 現時坊間較流行呢四款芯片開發板, 在容易及實際考慮, 邊隻較值得學?
Arduino
STM32
R ...
laputafish 發表於 2015-1-7 20:02

Arduino 堅平, 當然是taobao 老番, 但work. 好容易就setup 到. 第一個project 就是閃LED, 超容易.  30 mins 內完成.  後來setup 讀 6軸sensors, 控制servers. 比想像中容易. 上LCD 又是5 mins.

Raspberry Pi. Setup 4GB SDRAM 都要30 mins. 入去其實同Linux 無分別.  我又唔識GPIO, 等Sheild, 到今日都無買, 我等Arduio Compatible.

Beaglebone Black. 勁D, 有Internal 4G NAND.  Setup 完, 又係Linux.  GPIO Document 就details D. 佢叫Sheild 做Cape. 佢GPIO 己好得, 但我等Arduino Cape.  

STM32. Not have it. I will try.

Taobao 有Shields 是最重要.  上網找資料多,  神人提供API, SDK 是最重要.  Program 都係大家一整抄 .  :)

多謝咁多位ching意見

我都有類似問題,但我想加多樣:Banana Pro
chingkit 發表於 2015-1-7 23:04

唔講都唔知呢隻野出左pro版,之前衹聽過Banana Pi,硬件上衹係比Raspberry Pi好少少, 內置1Gram SDRAM, gigalan, 仲上到Android 4.4, Debian, Ubuntu. 但價錢比Raspberry 貴~RMB1XX, 睇黎不錯.
淘寶見價:
Raspberry Pi B+, ~RMB17X
Banana Pi, ~RMB24X
Banana Pro, ~RMB29X   

Arduino 較適合完全業餘玩家,電子知識接近零的也可以。中文參考書也不少。缺點係佢無既shield,就沒辦法。 ...
francislee168 發表於 2015-1-8 00:57

Arduino真係好平, 最平見過 ~RMB14.5, 抵玩到笑,衹係眼見Raspberry/Banana Pi, Edison 呢D 新代板都跟OS去行,猶豫緊係咪應該要轉玩呢類板.
RPi,D fd話慢,同埋好難當佢普通電腦咁用,唔少網頁開唔到,個網頁大D 好易吃不消;唔知under 佢個linux系統下, 工控方面效能如何?
Edison真係好貴,暫時都未見識得朋友或網友玩過,又唔知難唔難學.

回覆  laputafish
如果你識基本Linux Command,Raspberry Pi
邊隻較值得學,個人認為Arduino&Raspberry pi ...
Computerz123 發表於 2015-1-8 01:17

我想知Raspberry Pi有無得唔用任何OS,直接control I/O? 加埋個linux好似將D野複雜左,但唔洗好似Arduino每次都要做一次upload動作.

STM32最值得學, 話哂都係最新一代32bit embedded MCU, Cortex-M Series, 未來32bit embedded MCU主流, 由低 ...
icefire 發表於 2015-1-8 02:58

我學緊,但唔知值唔值,同Arduino比,好似好複雜,但佢D I/O 夠晒多, 例如 STM32F103ZET6一塊開發板(~RMB6X, 未計下傅器JLink (~RMB3X)), 以digital I/O計, 已經可以有112 個I/O, 做操控好好用. Arduino得16 I/O, Raspberry Pi B+ 40 I/Os.

學識左Arduino, Raspberry Pi都唔敢話真係識MCU, 太多野屏蔽左.
Intel Edison 未掂過, 唔敢講, 但估佢都似 ...
hknightlife 發表於 2015-1-8 08:19

認同,Arduino,Raspberry Pi,係唔洗太多理會 register, flags,.....
但用ST,又真係幾複雜,我曾經接觸過8052,好多memory,register,flags,counters,timers,已經覺得複雜,要學ST,睇黎真係要幾大決心.

Arduino 堅平, 當然是taobao 老番, 但work. 好容易就setup 到. 第一個project 就是閃LED, 超容易.  30 mins ...
g2david 發表於 2015-1-8 08:21

Arduino真係平,無話可說,用過佢控制servo,及經internet,pc,arduino遙控個servo,效果不錯,有機會畀大家網友看看.
Raspberry Pi好似主要係用Python去開發應用程式.GPIO衹係個名稱,要控制好似都係port n on/off咁做.
聽過BeagleBone,無嘜認識,好似少人用,資源上未必及Arduino, Raspberry Pi的多,學習上無咁方便.
岩岩網上睇過BeagleBone,硬件上好似好強,但好似ching咁講,又係Linux.
STM32最大賣點係以平價做到最多I/O, e.g. STM32F103ZET6開發板(~RMB6X 未計下傅器JLink (~RMB3X)), 已經有112 x digital I/O) 我學佢都係貪佢I/O多.

純粹分享一下,
我都係初哥, 玩緊Arduino.
如果買Arduino 板,最好買Mega, 因為我之前買左UNO 板, 加埋塊CC3000 Wifi Shield, 寫多幾句code 就唔夠位