搵廠製作PCB問題

以往只係試過係屋企蝕底, 未試過搵廠整, 所有有少少野想問下先

PCB嘅圖我已經晝好, 廠方叫我比個Gerber佢
我就output左個gerber出黎
見到有好多個txt files
分別係:
xxx - CADCAM Bottom Copper.TXT
xxx - CADCAM Bottom Solder Resist.TXT
xxx - CADCAM Drill.TXT
xxx - CADCAM Mechanical 1.TXT
xxx - CADCAM READ-ME.TXT
xxx - CADCAM Top Copper.TXT
xxx - CADCAM Top Silk Screen.TXT
xxx - CADCAM Top Solder Resist.TXT

我想問下
1. 我係咪哂呢D txt files廠就ok
2. 一般PCB咪有綠油層(抗阻)嘅, 如果底果層(全層)綠油想唔要(想銅外露), 係唔係唔比個"xxx - CADCAM Bottom Solder Resist.TXT"廠就ok?
3. 如果唔加綠油層, 又想D 銅無咁易養化, 有冇方法? (例如加一層可以導電, 又可以保護到銅嘅膜, 不過唔知有冇呢樣 )

唔該哂大家

Q1 : By Taobao
1、顶层丝印层(光绘代码:GTO),(放置在顶层的文字说明,元器件符号)。
2、顶层阻焊层(光绘代码:GTS),(顶层的阻焊设置-就是我们说的绿油)。
3、顶层线路层(光绘代码:GTL),(顶层的电气型号连接)。
4、底层线路层(光绘代码:GBL), 用法同顶层。
5、底层阻焊层(光绘代码:GTS), 用法同顶层。
6、底层丝印层(光绘代码:GTO), 用法同顶层。
7、成型线(光绘代码:GKO),(主要用于外形的最终成型)。
8、钻孔层(光绘代码:DRL),(电路板上面所有的钻孔)。

3. 如果唔加綠油層, 又想D 銅無咁易養化, 有冇方法? (例如加一層可以導電, 又可以保護到銅嘅膜, 不過唔知有冇呢樣 )

waiyinlwy 發表於 2015-1-8 22:30

可以導電 ................ 咁咪Short 哂

回覆 2# lai113ct

唔該哂你先
咁睇黎gen出黎嘅gerber咁係相對應嘅檔案

可以導電 ................ 咁咪Short 哂
TakTak 發表於 2015-1-9 02:34

唔該哂你先
我意思係有銅嘅部份先需要呢樣野去保護
無銅嘅部份, 因為唔會養化, 所以唔需要

唔該哂你先
我意思係有銅嘅部份先需要呢樣野去保護
無銅嘅部份, 因為唔會養化, 所以唔需要 ...
waiyinlwy 發表於 2015-1-9 04:43

阻焊層的意是在焊盤位置不上綠油結果是冇銅和有銅的地方上了綠色油阻焊除了焊盤位置沒上油,所以你比齊全部file佢就有你要的效果,最後你是不會見到銅的顏色因為廠會做一個噴錫工序,結果焊盤上了錫成為銀色

仲有,你要在冇銅的地方不上綠油基本上係冇人咁做法,因為要人手改file又花時間又易錯仲好核凸

我都係搵淘寶做,我用Altium Designer,直接俾個File佢,唔駛轉Gerber。

回覆 6# Offer

阻焊層方面我清楚了, thx
不過另外想問下, 綠油可唔可以只上Top Copper, 而唔上Bottom Copper

我係taobao果度問過, 佢地話唔可以, 話綠油一定要上哂兩層Copper

回覆 7# swagman

我同左taobao嘅賣方講話我用ARES, 佢就叫我比Gerber佢

回覆  Offer

阻焊層方面我清楚了, thx
不過另外想問下, 綠油可唔可以只上Top Copper, 而唔上Bottom Coppe ...
waiyinlwy 發表於 2015-1-10 17:26

你係個DESINGER入面晝另一層完全唔落綠油咪得