大約2000蚊有咩示波器推介?

唔洗手提,因為都係長放屋企用,淘寶都無問題~50-100MHz都夠(都係平時試下野,唔多用)
之前睇過attxn又抄板又假野已經唔想睇呢個牌子
之後就睇中左部ds1052e,但都係前兩年多人講,打後就無咩主題有1102又over左

RIGIOL DS1000Z系列
買頻寬最低就OK,可以破解至100MHZ
我只有DS2000系列
再詳細就要自己做下RESEARCH

ATTEX果D就算啦,都係抄人,冇自己技術(或者有不過唔高)

反之RIGOL就有真係自己技術,AG(而家KEYSIGHT),TEK....有D示波示都係搵佢代工

唔洗手提,因為都係長放屋企用,淘寶都無問題~50-100MHz都夠(都係平時試下野,唔多用)
之前睇過attxn又抄 ...
Hello!Project 發表於 2015-2-16 17:56

建議你買RIGOL DS1054Z(2580人仔),之後叫店主幫你破解,變成DS1104Z(價值4500人仔),呢個方案是最抵玩!

圖中用緊的是DS1054Z(已破解為DS1104Z),好正!

圖中是用DS1054Z測Servo Motor Amplifier產生的noise,數字示波器方便在可以記錄資料後再慢慢分析用,又可以send幅圖比個客睇,非常好用!

建議你買RIGOL DS1054Z(2580人仔),之後叫店主幫你破解,變成DS1104Z(價值4500人仔),呢個方案是最抵玩 ...
msko2003 發表於 2015-2-17 13:58

好彩我仲未入手姐  原來仲有正野

好彩我仲未入手姐  原來仲有正野
poonpoon098 發表於 2015-2-18 14:14

1054最平做過1800人仔,抵用到笑架

via HKEPC Reader for Android

回覆 7# schmike

咁可能要等到下次雙11(11月11日)至有特價...

回覆  schmike

咁可能要等到下次雙11(11月11日)至有特價...
msko2003 發表於 2015-2-19 10:32

可怕我係早左一星期買左二千三蚊

可怕我係早左一星期買左二千三蚊

schmike 發表於 2015-2-19 11:01

都便宜咗些少,算唔錯喇!