[操作疑難] [請教電路] 3.7鋰電轉1.5V

因為有個氣泵,用1.5V "D" 型電的
有多 2800MAH的18650
想整塊板 將 電池 轉1.5V
想問 有咩最 少能量損失 GE 方法?
當然月簡單月好
希望可以 一粒電就到,
個盒可裝到 4粒18650

另外如果轉左做 1.5V 唔計ENERGY LOSS 會係幾多MAH?定無變?

P.S 唔想用1.2V 因為試過 出氣量會少左

唔該晒

我試過直駁冇問題;受得起~  

我試過直駁冇問題;受得起~
funfunhk 發表於 2015-3-5 09:22

咁出氣應該勁左  浪費左好多電量
用到幾耐?

鋰電放電保護板+KIS-3R33

3R33:
输入电压:4.75v~23v
输出电流:3a
输出电压:0.925~20v
效率:95%

咁出氣應該勁左  浪費左好多電量
用到幾耐?
idleman 發表於 2015-3-5 09:46

係勁左好多;我只係用左一陣,三十分鐘內.
都係好似樓上話齌;加塊3R33就好了~

想問 有咩最 少能量損失 GE ...
idleman 發表於 2015-3-5 09:01

555 PWM, 可調速, 有刷MOTOR合用
555要用 CMOS 型的, 例如 NE555, TS555, 3V - 18V 都正常動作.

回覆 4# Joe_Black

師兄,想問 3R33係味由 4.2 降到 3.0   都唔會影響OUTPUT/?
即係我要串2粒電?
3R33係味由 8.4 到5 V  IN 期間都可以OUT到1.5?

想問 有咩最 少能量損失 GE ...
idleman 發表於 2015-3-5 09:01

最簡單係買一塊 DC-DC 降压模块

例如 : 只賣15蚊人仔 LM2596 多接口降压模块 DC-DC 可调稳压电源模块带数字电压显示
输入电压 : 4-35V
输出电压:1.25-35V连续可调(输入电压必须高于输出1.5V压差)
输出电流:最大2A

做個簡單既voltage divider 算啦

就咁用電阻好熱的