[測試] apple 1A charger, 換電容試試看

原來是 ipod用的, 5V @ 1A

突然無法充電, 測試電流電壓看看, 指示燈在閃呀閃呀, 說明電源有供電, 然後中斷, 又在恢復供電但是馬上又切斷, 看來是壞了沒錯.

爆開外殼, 看到有個電容爆漿大肚子, 換了一個新的, 雖然尺寸和容量有些分別, 不過重點是修復了, 可以馬上繼續用.

有類似的, 可以試試這方法看.

這是正品牛嗎?

這是正品牛嗎?
NOPSS 發表於 2015-3-5 10:50

一睇就知假牛,睇下O的SMD resistor排位就知
呢隻算係比較有良心假牛

我而家用緊果個charger ....
都有少少高頻聲

我而家用緊果個charger ....
都有少少高頻聲
ray08 發表於 2015-3-5 22:20

響粒output capacitor加多粒100nF ceramic cap就會無啦

響粒output capacitor加多粒100nF ceramic cap就會無啦
raywan 發表於 2015-3-6 01:04

想請教下,原理係咩?! 用咩keyword 搵?!

如果有高頻聲系代表邊方面有危險?因為我有只牛都有高頻聲,但仲用到

我試過電腦火牛有高頻聲就狂加熱溶膠固定d線圈,得左

響聲通常都係由隻高頻牛發出嚟。

回覆 8# rexhome2

不一定,由於大電流下E-cap impedance下降引致decoupling能力下降,capacitor /inductor出現高頻聲
多數改做solid state cap就可以解決問題
所以如果火牛無loading時,你唔會聽到高頻聲,但電流上升,cap decoupling下降,高頻聲出現了