電子管收音機,修復, 看到貓眼了

看過那個貓眼的,不一定知道原理,但是肯定記得那特別樣子,對俺來説,那是跟極光一樣的

也是因爲曾經看過這種極光,所以還沒有提起興趣到極地看極光

有緣再次到手一個收音機,雖然已經塵封多年,也是出產接近半個世紀的產品,想不到紙盤喇叭還是完好,因此有了修整這個半古董念頭[img][/img],順道學習一下電子管的原理,也來試試看,貓眼試過否再次發光

純粹玩物,大前提是不買備料

貓眼除左有裝飾作用外, 是否用來睇接收信號強弱?

貓眼除左有裝飾作用外, 是否用來睇接收信號強弱?
hknightlife 發表於 2015-3-30 12:05

tunning indicator
http://www.decadecounter.com/vta/tubepage.php?item=25

部機殘成咁
真空管仲未漏氣
功能正常?

看過那個貓眼的,不一定知道原理,但是肯定記得那特別樣子,對俺來説,那是跟極光一樣的

也是因爲曾經看過 ...
xiao 發表於 2015-3-30 10:55

呢部好嘢嚟喎,個木殼小咗件?仲齊就完美,係上海美多?

樓主你要修復呢部野, 我諗你差不多要換過哂D所有野

以前的真空管收音機大多數冇電源牛機売可能帶電要小心處理, 維修過程最好使用隔離牛, 供電後檢查燈絲著唔著, 呢類機通常只用一支電阻將所有管的燈絲串聯取電一隻管開路會所有管既燈絲都唔著, 如果燈絲唔著可以用電壓錶度每隻管既燈絲腳位例如九腳管既四同五脚, 冇電壓是正常, 有電壓是該管開路, 所有管都冇電壓即是電阻開路, 燈絲正常後再度電源濾波電容電壓, 比電容標示電壓低 10~20% 應屬正常, 之後可將音量調至中間再用針錶電阻檔拍音量器中腳喇叭應有咯咯聲可即時分開是音頻或高頻電路問題, 度真空管屏極有高壓陰極有電壓大約幾伏咁真空管基本上正常.

跟咁個線路出嚟,睇吓搵唔搵到零件再諗,啲中周,可變等,
零件鋪都冇見好耐啦

修黎只係練習...因為行analog signal買少見少