想請教下關於聚合物鋰電池(流動電源)既野

我買左舊 8000Mah 雙輸出 1A 既移動電源

因為 1 d 特別原因, 我駁左個小型 led "木台" 燈黎用 (16LED)
寫話係 1.3W 耗電

上面 d led 係超細正方超亮果隻

之但係我一買左舊 8000 Mah 移動電源番黎之後, 差左一陣 (好似半粒鐘到)
電量顯示仲差緊果陣係 4 粒燈仔-->第 3 粒閃
應該係差緊 50-75% 果段

我無差落去就蚊左出黎, 插 led "木台" 燈

諗住都有 4000 Mah , 放係咁細 Watt 數, 應該都有至少十幾個鐘用

點知 3-4 個鐘之後, 熄左

而家想請教下, 係咪呢類移動電池輸出有下限呢?

即係話, 即使連接果部野只係扯走 0.2A 電流

但係實際個移動電源個電路係舊鋰電池扯走既電流, 係咪會有個下限
例如 0.5A 咁呢?

因為 1 d 特別原因, 我駁左個小型 led "木台" 燈黎用 (16LED)
寫 ...
LoveMariahDayAn 發表於 2015-4-5 21:54

咩牌子電

只係個移動電源電量顯示唔準. 差半粒鐘 8000mAh, 邊差倒一半.

你買咗個係麻雀箱, 唔係流動電源 !

Mah 係 Mahjong 麻雀單位. 8000隻 麻雀 有五十幾副麻雀, 應該好大箱

流動電源單位係mAh, Ah.
影張相來睇吓.

小型 led "木台" 燈 供電電壓係幾多?

買左假野

你買咗個係麻雀箱, 唔係流動電源 !

Mah 係 Mahjong 麻雀單位. 8000隻 麻雀 有五十幾副麻雀, 應該好大箱:ti ...
jwong852 發表於 2015-4-7 10:28

正經啲啦,為老不專,唔識既真係比你帶到唔知遊咗去邊。

寫 ...
LoveMariahDayAn 發表於 2015-4-5 21:54

你提供既資料唔足以肯定咁答。
首先唔知你我嘜電源叉電,(是否USB3.0,3.0個電流可以大啲)
個小型LED燈原裝要求用嘜嘢電源推?

不過16粒LED 4000mAh應該可以推好多個鏡,我有枝類似既燈內置1000mAh電池,可以推幾個鐘,試下真係叉滿佢先試。
BTW,唔該唔好寫Mah,應該係mAh,LED一定係大楷。 用大楷或細楷係有意思既。

只係個移動電源電量顯示唔準. 差半粒鐘 8000mAh, 邊差倒一半.
IanW 發表於 7/4/2015 10:27

no, 其實係一買番黎已經 2 格

差幾個字都係 2 格 XDDDDD

小型 led "木台" 燈 供電電壓係幾多?
BT 發表於 7/4/2015 11:52

5V............................................