[操作疑難] 示波器探市電

剛剛入手左隻Rigol 1054Z, 我想請教甘多Ching 如果度市電波型 探頭已SET去10X  
係示波器方面vertical 果個制同衰減個制 洗唔洗預早set 定

如果你只有一支跟機來的10X probe就咪試啦,會跳製的。
可參考:
http://www.radio-electronics.com ... lloscope-probes.php

示波器不做任何隔離措拖接市電是很危險的!

請參考
http://www.youtube.com/watch?v=xaELqAo4kkQ

舊式CRO唔駛駁輸入,只要揀line trigger同埋trigger view已經可以睇倒power line waveform,新野反而冇

示波器我一早掉左水線  所以想知vertical 同衰減個制 洗唔洗預早set

示波器我一早掉左水線  所以想知vertical 同衰減個制 洗唔洗預早set
poonpoon098 發表於 2015-4-27 17:31

既然你都識拆水線做floating.....
VERTICAL要SET啱RANGE最穩陣,內部有attenuator over range有機會燒。最好調到個range最大先接電,再慢慢調落去。
理論上BNC個接口最大電壓係300Vrms(已標在scope上),唔超過唔會燒, 當然係指CAT I 情況下,即有ISOLATION TRANSFORMER. 直接市電已經係CAT II, 所以冇保証

另外1X定10X冇所謂,SET番你支PROBE個attenuate factor就得.只係內部軟件計算用來顯示正確v/div

但係都要再講,示波器拆水線係好危險架,冇必要唔好咁做

最緊要set 支探頭,過500v 我先用x100.
Set 做 x10 500v bnc 頭先出50v.

既然你都識拆水線做floating.....
VERTICAL要SET啱RANGE最穩陣,內部有attenuator over range有機會燒。最 ...
lunxg 發表於 2015-4-27 18:24

多謝CHING 指點

示波器我一早掉左水線

想感受觸電的感覺
其實有好多安全的方法