請教 紅外線動作感測器 + 音樂播放器

請教 紅外線動作感測器 + 音樂播放器

師兄們,我有一個音樂播放器 和 一個紅外線動作感測器(PIR Motion Sensor) , 我想 DIY 將PIR 接上音箱 - 有動作就播放音樂,冇的話就斷電。

音箱用一粒18650 而 PIR就用另外一粒18650。請問
1 是否要加一個繼電器和二極管?
2 圖中的 繼電器 (HK4100F-DC5V-SHG 小型信號繼電器 六腳) 是否適合?
3 有沒有其它零件需要?
4 可否提供接線的方式或接線圖?

謝謝。

你首先要知道你的 PIR module 輸入輸出係乜.
段估個輸出係有野越過唔同區間, 就會有 pulse. 如果係咁的話, 你就要 MCU 或者砌 circuit 去數 pulse 同輸出你需要的 ON time.
一般都需要加 transistor 推 relay.

另外, 一節 18650 得 3.0-4.2V, 未必能推 5V relay.
仲有你個 "speaker" 一比電就會播歌, 唔駛按制架?

第一眼以為小米出的....

多謝 IanW 師兄資料

1. 你提及的加 transistor 推 relay,絕對認同,會再check check 和 有需要是提問。 另音樂播放器是一供電就會播歌,並不需要按制的的。

2. 對。HK4100F-DC5V-SHG 需要5V的。

謝謝

jefferychan 師兄,
(網上借圖)

播放器原本的電池開始不行了,所以換18650供電,但又放不下,所以廢物利用,用舊紙盒造外殼。聲音比原裝還好呢。