聚合物鋰電池係咪真係安全過傳統鋰電池好多呢?

以我所知就應該係喎

但係點解呢個 post http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2191749&extra=&page=1
既人, 就 9 成都話無分別呢?

以我所知就應該係喎

但係點解呢個 post
LoveMariahDayAn 發表於 2015-5-6 16:09

Sorry ! 收回言論 !

唔好唔夠人講就扯過黎第二版。

聚合物鋰電池係安全過鋰電解液電池,但唔係安全很多。
你都係過翻個邊啦

設計不良的聚合物比設計不良的18650安全

以我所知就應該係喎

但係點解呢個 post
LoveMariahDayAn 發表於 2015-5-6 16:09

只係當爆既時候威力無咁勁,爆既機會一樣,燒起嚟都係一樣。

佢地討論重點係鋰聚合物電池同內置/可換電有咩關係?
其實我都唔知由邊到開始吐糟好~ 因為你既問題出發點已經錯晒~
Li-Poly 不論內置/外置都會用~
我部Milestone 就已經係可換電既Li-Poly
我有理由相信你以為只有內置電先會用Li-Poly, 而外置電無Li-Poly
如果唔係就解釋唔到你#1 既全部野~

佢地討論重點係鋰聚合物電池同內置/可換電有咩關係?
其實我都唔知由邊到開始吐糟好~ 因為你既問題出發點已 ...
新遺失戰艦 發表於 8/5/2015 00:47

問題係果班友唔會識分聚唔聚合物鋰電池

所以講換唔換電最簡單

所以講換唔換電最簡單
LoveMariahDayAn 發表於 2015-5-8 01:10

好誤導。

所以講換唔換電最簡單
LoveMariahDayAn 發表於 2015-5-8 01:10

邏輯完全錯誤
"換唔換電"同"係唔係聚合物鋰電池"完全無關係
現時手機所用電池九成九都係聚合物鋰電,因為其可塑性係完勝鋰離子電

唔好出埋D偽命題去掩飾自己亂派膠