[操作疑難] SMT焊接代工

請問香港有沒有 SMT 代工焊接公司?一塊大概30件零件。1000塊。見淘寶有,但真係唔知信唔信得過尤其是QC。網上有幾間大陸廠做外國客,但價錢唔平。香港有沒有啲信譽好的呢?

無人知?

回覆 2# mun35

香港好像沒生產線了。
不妨買本『無綫電技術』,看看廣告,找找有無。
==============================
就算香港找到接訂單的公司,到頭來那公司也是拿回大陸的 SMT 生產線做。
至於成品良率,又是另一個考慮:
-假設你在香港買到正貨 IC/芯片,你怎樣帶回大陸?報關?打稅喎... 走私?
-假設你叫廠幫你採購,他們買到正貨嗎?不是 remark (Opamp IC 內沒 opamp)?不是國內造的次貨/冒牌貨?焊起 1K 俾你,你先知有成 500 件唔work,你會點?Troubleshoot & fix? 丟晒佢?

呢本『無綫電技術』仲生存到依家, 真係幾好野.

BY THE WAY, MOBICON都轉型做韓國化妝品了. 門市都摺左了.

回覆  mun35

香港好像沒生產線了。
不妨買本『無綫電技術』,看看廣告,找找有無。 ...
Joe_Black 發表於 2015-5-26 21:52

請問香港有沒有 SMT 代工焊接公司?一塊大概30件零件。1000塊。見淘寶有,但真係唔知信唔信得過尤其是QC。 ...
mun35 發表於 2015-5-25 01:46

俾得起錢又等得可以搵HKPC幫你做。

用D乜野封裝?有幾精密?

不如影塊 board 來睇吓先啦

回覆  mun35

香港好像沒生產線了。
不妨買本『無綫電技術』,看看廣告,找找有無。
==================== ...
Joe_Black 發表於 2015-5-26 21:52

或者有沒有本地公司用自己係大陸嘅廠? 有乜問題都可以搵番佢哋而唔洗追大陸。

香港仲有小型SMT生產線,荃灣&屯門都有,有需要可PM資料幫你聯絡!

我只是幫你聯絡,跟著你們私下傾細節。

呢本『無綫電技術』仲生存到依家, 真係幾好野.

BY THE WAY, MOBICON都轉型做韓國化妝品了. 門市都摺左了.
...
hknightlife 發表於 2015-5-27 00:04

重記得呢本無綫電技術好好用, 夠厚可以比阿媽墊煲低