卒G俾我搵到野洗硬身o既純松香~~~

硬身o既純松香助焊效果係好過好多軟身松香膏,不過D硬松香勁難洗,尤其係焊到黑晒同擺耐咗G後~~

追過舊文睇吓大家搵乜野洗硬身松香,46化碳E+已經唔敢用,天拿水都係毒,其他白電油/松節水/火酒就效果一般甚至乎完全冇效果。
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1

噚日俾我手痕試吓,發現原來用橙皮水黎洗硬身松香效果一流,媲美天拿水,仲留下一陣清新芳香o既橙味天~~~

雖然入本城/拾惠賣~$5x 一枝,不過佢揮發性唔強,用一滴就可以慢慢洗洗到好乾淨,確實係洗純松香o既極品~~

網上搜尋過,原來老外都有人試過,不過好似都唔係好多人用咁~~~~

de-solve-it

長見識了

呢支野唔"那"膠, 想洗D乜野前先用左呢隻試,實冇死

硬身o既純松香助焊效果係好過好多軟身松香膏,不過D硬松香勁難洗,尤其係焊到黑晒同擺耐咗G後~~

追 ...
morris 發表於 2015-6-7 01:04

RS有真正洗板水賣勁好用! 又唔太貴, 重送埋上門.
不過都好耐冇洗板了, 只要助焊劑用到剛剛好, 焊完剛好輝發晒, 就不用洗了, 小好多功夫

RS有真正洗板水賣勁好用! 又唔太貴, 重送埋上門.
不過都好耐冇洗板了, 只要助焊劑用到剛剛好, 焊完剛好輝 ...
wiz123 發表於 2015-6-7 18:02

Any RS link?

橙皮水..........多謝師兄資訊 !

平時我都係用火酒洗 聽日去買返支橙皮水先 多謝師兄分享

Any RS link?
Offer 發表於 2015-6-7 21:01

RS果隻洗好多次都重有效超低用, 大家有洗過板都知如果D洗板水食飽左就洗唔到, 但呢隻野食極都未飽,
洗完放幾個月又唔會輝發, 再洗又一樣效果冇輝發又冇少到, 洗完用清水沖沖就新一樣
就算PCB已經焊左SOCKET一齊洗, D SOCKET洗完重會反晒光, 應該是目前最先進的洗板水

三氯又毒又輝發勁, 洗一2次就飽晒, 再洗唔到真係唔多店, 而且用水洗極都重有D味
果支燈水我都有買用黎除貼紙, 但又係好大陣味, 又勁貴.
白火酒都有用過, 又係唔店, 好大陣味, 重要用力勁刷先洗到, 又係再用水洗極都重有D味