[操作疑難] 電話線1分2後 跌voltage, 有冇辦法

各位 c hing,

我家安裝了 有防偷聽的1分2 電話分線器.
但發現安裝後,每條線閒置時出現跌voltage現象.
正常1條線時~42V, 但分線後,每條得返~20V.

請問有冇D乜野方法或有冇D乜野設備可以彌補這個現象。
因分線後,有D設備detect唔到條線(例如:linksys SPA3102)

可試試先將防偷聽粒diac+triac移除(即無左該功能)或買一個無防偷聽一分二插座。如咁接兩個設備都跌volt到detect唔到,可能要將輸入抗阻較低設備前加IC放大或唔經電話線取供電電源(用另設或自備電源供電)。

回覆 1# kingwilliam

呢 D防偷聽電話分線器, ~10年前幫人改過一個, 佢個情況又係兩隻電話 on-hook 電話線都大幅跌volt, 攪到隻電話成日 report "extension-in-use" 之類嘅 message...

記得好似要加番兩粒幾百K resistor, 每粒 triac 加 1粒, across triac 嘅一頭一尾....當時好似用咗 100K 1206....

當時好似參考過類似呢條 link 最尾尾個 circuit 嗰粒 560K resistor 嘅接法...
http://www.epanorama.net/circuits/tele_privacy.html

但太耐了, 唔知有沒有記錯....記錯咗我都唔想㗎....

回覆 3# eeek

c hing, 我個問題就如你所說的那樣, 但電子野我還是不太識. 你的文件我還在消化中。

可試試先將防偷聽粒diac+triac移除(即無左該功能)或買一個無防偷聽一分二插座。如咁接兩個設備都跌volt到 ...
diputs 發表於 2015-7-6 12:32

c hing, 我兩個電話都已有自己火牛,  可以不用電話線取電. 就是加了分線器引至電壓不足,, 取唔到線打唔到電話.

回覆 5# kingwilliam
如用Linksys SPA3102類對Subscriber Line Interface Circuit (SLIC):
• Ring frequency: 10-40 Hz
• Ring waveform: trapezoidal and sinusoidal
• Maximum ringer load: 3 ringer equivalence numbers (RENs)
• On-hook/off-hook characteristics:
• On-hook voltage (tip/ring): -50V nominal
• Off-hook current: 25 mA min
• Terminating impedance: 8 configurable settings including North America 600 ohms, European CTR21
可能load得電話線重d至分線後跌volt,試改改
1. 如分線器內有經一串接約1.1k電阻 (如#2圖示)可將120歐並接該電阻令總阻值降至約100歐,睇下跌volt有否改善
    如無改善則移除120歐(或分線插座內無該1.1k電阻),並於分線插座前串入一1k~5k6歐觀察跌volt情況
2. 試更改 terminating impedance setting抗阻大d(未試過,建議而已)

回覆  kingwilliam

呢 D防偷聽電話分線器, ~10年前幫人改過一個, 佢個情況又係兩隻電話 on-hook 電話線都 ...
eeek 發表於 2015-7-6 13:40

Yes, the simplest way is per the link to add a 560k resistor to increase the on-hook voltage to  each splitted phone port.