[操作疑難] internal Pull-Up問題

我想買一下
如果我有5個MODULE  有(/EN)自己都有內部Pull-Up Resistor
都係外面俾12V  裡面DC-DC STEP DOWN 3.3V

5個module 既enable 同一條bus 加開關會唔會有問題? 例如影響左pull up既電阻?

回覆 1# lok418

冇問題

回覆  lok418

冇問題
亞基拉 發表於 2015-7-28 10:37

謝回覆
因為我見出面係加transistor做開關

視乎你 pull up 電阻多大, 你 MCU port 可 sink 多少 current.
唔夠就要 transistor.

回覆 3# lok418

如果module個enable係logic就通常都冇問題, 加transistor/darlington通常係要嚟推LED/Relay或其它大電流野. 檔個module用1k pull up(我通常用4.7k/10k), 3.3v pull low時都係得3.3ma, 5 個module=16.5ma, 一般MCU都會有20mA(source/sink). 最好都係check個module pull up resistor value, 當pull low時有幾大current同粒MCU I/O sink到幾多

其實好似樓上講, 都係睇佢會SINK幾多CURRENT..

睇 0下 你用乜 0黎 駁,
多數MCU都有得俾你SET條PIN做OPEN COLLECTOR (姐係令MCU個OUTPUT PORT 的 INTERNAL PULLUP 無效),
咁就9成9 唔駛加多隻TRANSISTOR,
雖然唔SET做OPEN COLLECTOR都可能得...

P.S.:
TRANSISTOR 0黎 講, DIGITAL的話, 我用開N-MOSFET FDV301N.
又唔駛加電阻,
又方便.

回覆 3# lok418

加番粒 npn 應該穩陣啲.

我估嗰 5個 MODULE 同 controller 應該唔係同一個 VCC. 咁兩個 VCC power-up/power down 應該會有先有後... 有啲 I/O pin internal 可能會有 diode 指上 VCC... 咁有可能會出現 current 由 module 嗰邊個 VCC 經 pull-up resistor 流番去 controller 嗰邊個 VCC 呢類奇怪情況...

以上唔一定重要/正確, 如果唔係 cost-sensitive, 加番粒 npn 應該會穩陣啲.

我想買一下
如果我有5個MODULE  有(/EN)自己都有內部Pull-Up Resistor
都係外面俾12V  裡面DC-DC STEP DOW ...
lok418 發表於 2015-7-28 09:59

小心!

想搞清楚,係唔係MCU,電源3.3V,I/O接loading,loading另一頭接上12V?

咁唔燒只係好彩!

回覆  lok418

加番粒 npn 應該穩陣啲.

我估嗰 5個 MODULE 同 controller 應該唔係同一個 VCC. 咁兩個 VC ...
eeek 發表於 2015-7-29 12:30

唔使可能,所有I/O都有diode反接上天,果粒diode係body diode,係FET既結構做成,而CMOS output一定係FET,所以一定有粒咁既diode上天。

回覆 9# Amuro

以我所知,
1) 所有BUCK CONTROLLER IC,
2) LM2576 呢類REGULATOR
條ENABLE PIN 或 SHUTDOWN PIN 都唔係直接係VIN (即係12V-40V)度做COMPARE,
入面都會有INTERNAL REFERENCE / INTERNAL REGULATOR 0黎 比較...

反而條ENABLE 或SHUTDOWN PIN直接隊12V就真係會燒...
不過,我都會覺得跟 0下 條ENABLE / SHUTDOWN PIN 好D...