[操作疑難] 5V輸入電壓, 產生 -10V 的電壓且電流 5mA 以下

5V輸入電壓, 產生 -10V 的電壓且電流 2mA 到 5mA 以下
請問有沒有簡單的設計方案, 不要 IC 的

下班後, 抽了一點時間試了這個, 4.7K ohm LOAD, 只有 -3.6V
不夠力, 看來變壓器沒做好

用2粒NPN接成astable oscillator, diode+cap 接成半波負3倍壓.

但係複繁雜過用IC, 又無穩壓, 點解唔用MC34063呢 ? 一粒搞掂 !

再唔係就一粒NPN, 加自繞火牛, 電蚊拍線路.

但都係無穩壓.

再唔係就一粒NPN, 加自繞火牛, 電蚊拍線路.

但都係無穩壓.
jwong852 發表於 2015-8-6 20:02

有道理。。。。

回覆 2# jwong852

YES.
不過我會用LM2575砌成INVERTING BUCK BOOST CIRCUIT.
個陣砌過, 不過未試過用+5V做INPUT VOLTAGE, 唔知效果如何.. (試過+12V ONLY)
不過佢有提到...
For an input voltage of 12V or more, the maximum available output current in this configuration is approximately
0.35A. At lighter loads, the minimum input voltage required drops to approximately 4.7V.
所以我覺得應該無問題...

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm1575.pdf
因為較COMMON, 買多幾粒做SPARE都唔係問題.

唔想要INDUCTOR亦可以砌CHARGE PUMP CIRCUIT..
即是師兄所提的DIODE+CAP+OSCILLATOR

lm257x negative buck invertor個on/off接法有小小問題
要改接法先唔會cc上網有人改過

咁細電流, 洗乜用LM257X, MC34063 Vcc 3 - 40V, 5V用夠晒.

大把平價車用USB 1A adaptor用佢, 拆隻就有.

一樂的資料有教用 3R33 出負壓。應該是最平了吧。

5V輸入電壓, 產生 -10V 的電壓且電流 2mA 到 5mA 以下
請問有沒有簡單的設計方案, 不要 IC 的 ...
xiao 發表於 2015-8-6 11:52

唔要IC我估都只係唔想要特定零件。

如果電壓如使準,可以用粒HC logic 做switching cap。

唔要IC我估都只係唔想要特定零件。

如果電壓如使準,可以用粒HC logic 做switching cap。 ...
Amuro 發表於 2015-8-9 06:06

是的