電腦電源卡

執嘢時找到這張電腦用電源卡

正面

側面,只得一個2.1mm輸出口

背面

電源線輸出

說明書

回覆 1# chingkit

如果Set 5V,500mA輸出,粒LM317要食3.5W,應該都好熱。

唔錯嘅idea
可以駁線led照keyboard,唔駛下下買發光kb

回覆 3# C-Leung

最主要用來駁喇叭,唔使插多隻火牛。

我都有個,仍然在屋企部電腦服役中!不過實際上現在已經無用到,只係懶得拆出來。

最初係用來給電腦喇只供電,後來又有一段時間因為想將以前的錄音帶、黑膠碟轉錄做 CD,再加上 TV Card 的 Audio,Soundcard 得一個 Line-in 根本不夠用,於是 DIY 個 Audio mixer,個 Mixer 又係從這張 LM317 穩壓的火牛取電。

歷史文物
我都用過,駁喇叭,駁switch,總之跟住電腦同步開關既就啱晒

12V就直接駁去12Vin
但5V又唔直接駁去5Vin

你個audio mixer 是否多入同時輸出,還是selector?

YES_MAN 發表於 17-8-2015 08:12

對,呢個我都覺得奇怪

YES_MAN 發表於 2015/8/17 08:12

對,呢個我都覺得奇怪
chingkit 發表於 2015/8/18 19:05

Audio 用途的話,經 LM317 穩壓後應該"乾淨"過由 SMPS 出的 5V。

你個audio mixer 是否多入同時輸出,還是selector?
chingkit 發表於 2015/8/18 19:05

你指我在 5# 所講的 Mixer?
最基本的 Op-amp mixer,當年整了 4 in,其中一個 in 有埋黑膠盤所需的 RIAA pre-amp。