[操作疑難] 焊電腦野用咩焊料好

如電腦底板,電腦火牛之類.   含鉛定含銀好?  生產商是咩用料

要打入歐洲市場,一定要 RoHS:無鉛。

要打入歐洲市場,一定要 RoHS:無鉛。
Joe_Black 發表於 2015-9-1 21:22

如换電容用含鉛定含銀好??用含鉛焊時會唔會中鉛毒

如换電容用含鉛定含銀好??用含鉛焊時會唔會中鉛毒
chunge 發表於 2015-9-1 22:09

你業餘的話唔係日日焊,咁少量要中毒好難。

回覆 1# chunge

含鉛錫溶點較低,焊接時無咁易燒壞零件,DIY來說好用過無鉛錫。生產商因為環保規定一定要用無鉛,但生產的reflow程序和技術,同DIY係兩回事。

我想問松香膏有乜用架? 英文叫 solder paste

回覆 6# d.crab

solder paste  係錫漿
rosin  先係松香
flux  係助焊劑

回覆  d.crab
solder paste  係錫漿
rosin  先係松香
flux  係助焊劑
hobbya 發表於 2015-9-2 10:56

To further complicate matters,solder paste 裏面含有 Flux,而rosin 係 flux o既一種,但係solder paste 入面又好少用 rosin~~~

咁我個 solder paste 應係點用丫?

咁我個 solder paste 應係點用丫?
d.crab 發表於 2015-9-2 23:01

看來越講越亂,因為solder paste可以是松香,又可以是錫漿。簡單來說,樓主手上的如果係白色或啡色的就是松香或類似的助焊劑,用法是塗少許在焊接表面,然後如常用辣雞和錫線焊接,而松香加熱後有輕微腐蝕作用,令焊接表面容易上錫。如果係灰黑色的,就是含錫珠的錫漿,是用來做SMD焊接的,只要塗在pad位,放上SMD IC,用熱風槍或入爐加熱後,就變成銀色的焊錫。