求救, 焊座

我有個7吋MON, 唔小心整甩左個FEC 30PIN 座, 淘左新座返黎, 但係自己焊唔掂, 有無師兄可以幫手焊, 如要收錢, 會收幾多呢?

先說地點會多點回應。

好似有d solder pad 無咗。

回覆 2# Joe_Black

地點無問題, 我可以送到指定地點

著閃燈,closeup 影電路板
upload 唔到就放相去 http://i.na.cx

回覆 4# Joe_Black

師兄, 你睇下哩幾張得唔得

本來D座腳係焊係有錫個D 位

新買既座(底部)

師兄, 重有張打橫影

前面係之前焊位, 重有錫留左係到

有些焊盤的銅皮好像已甩掉

回覆 7# FPDman

師兄,其實嗰幾個位係冇事,只不過之前果幾個位係冇焊到嘅,可以睇返打斜影既相就明白

回覆  FPDman

師兄,其實嗰幾個位係冇事,只不過之前果幾個位係冇焊到嘅,可以睇返打斜影既相就明白 ...
kayming 發表於 2015-10-4 09:18

如果師兄確認該些「崩」的焊盤是無作用,那可能還有機會復活。以下是我的半桶水經驗
在沒有特別工具幫忙下,先用吸錫條 (Solder wick) 拖抹干淨焊盤;
對好插座位置,用膠紙固定插座;
準備焊錫之前,周邊地方用皺紋膠紙封蓋著,以免粘上錫珠或松香;
在插座脚和焊盤間拖錫,錫量要多一點,短路搭橋也不緊要;
再用吸錫條「索」走多餘的錫;
最後用溶劑(如白電油)清洗松香漬。
不同 pitch 的脚也是用這個方法焊上去。只用辣雞焊,沒有熱風槍吹。

如果師兄確認該些「崩」的焊盤是無作用,那可能還有機會復活。以下是我的半桶水經驗  
在沒有特別工 ...
FPDman 發表於 2015-10-4 11:11

你個方法唔係下下得,因為有啲插座既design只預SMD process,唔預手焊,啲錫好難用吸錫線吸返出嚟。