[操作疑難] 鉛蓄電池 差電器

請問我可否用依款火牛充依款鉛蓄電池?
我見佢都係 12V, 是否 9 小時 (4.5A / 0.5A) 可差滿?

用依款又得唔得呢? (10A max. output)

還是花 $2xx 買依隻充電器較為安全?

Thx!

下面隻B6可以充2-20V的LEAD ACID 電池

充滿鉛酸電要2.27V/cell,即大概13.6V。
理論上要限流限壓充。用10A 充會短命。

操作環境高於25度也會減壽

鉛酸電池充電電壓一般要14V左右,電流是容量的1/10。以上面4.5Ah的電池,電流應該用0.45A。電流過大會發熱,可能整壞電池甚至爆炸,唔識唔好亂黎。建議花小小錢買部B6AC用最方便又安全。

多謝各位概回覆, 今回響個放滿差電器個箱入面揾到件 SLA charger, 14.4V 1A 嘅, 最後順利完成任務  

題外話, 有個 APC SmartUPS 750 嘅 transformer, 上網揾唔到個 diagram, 唔知嗰 6 條電線嘅駁法

回覆 5# hkwebsphere

Google 下應該有啊!
例如: http://www.laaudiofile.com/smartups.html

揾完最近磅應該係依幅圖,  但係都唔敢博, 太大風險唔值