[操作疑難] 小學生問題, 110v-220v變換器

sorry各位師兄, 係個小學生問題

我想請問, d 110v-220v變換器, 有d係好細好似萬能插/旅行插大dd的變換器(好似是$50左右)

另一種就火牛式, 大舊又重拖條線出蒞插......前後者都係for插一個兩腳細插....

我就想問佢地兩者分別係...? 安全唔安全? 用到的電壓唔同? 如果係110v 充車用電池的充電器(如附圖), 係咪一定要用又大又重的先ok?

你部充電機198VA,你要搵隻200VA以上的轉牛就大概ok.

唔知你相中果舊野靚唔靚
如果係一般貨色我會直接買過部220->12V

唔知你相中果舊野靚唔靚
如果係一般貨色我會直接買過部220->12V
Moderator 發表於 21-10-2015 21:31

我都唔想煩, 師兄在香港邊度有依d充電器好選擇? tb的又太平唔知信唔信得過, 香港的又貴又冇功能(例如充電率/完成提示等)係咪真係充緊又唔知......除非見最多得BOSCH #C7 都成$11xx~15xx

你部充電機198VA,你要搵隻200VA以上的轉牛就大概ok.
stephenwong 發表於 20-10-2015 14:29

即係起碼都要依d

如果真有足 200W 輸出就 ok 囉!

係搵隻足 200VA 輸出就 ok !

PS:火牛功率單位係VA, 外行人先會用W.

係搵隻足 200VA 輸出就 ok !

PS:火牛功率單位係VA, 外行人先會用W.
jwong852 發表於 22-10-2015 15:11

有間舖頭同我講係睇個6.5A 之後同我講隻野成 HKD$700

有間舖頭同我講係睇個6.5A  之後同我講隻野成 HKD$700
惡魔城城主 發表於 2015-10-22 17:57

6.5A係你隻牛嘅輸出 (別一個因素係 12V).  件牛 [入力電圧] 寫住 198VA (同樣別一個因素係100V).
個老闆求九其叫你買6.5A, 因為 100V * 6.5A > 12V * 6.5A, 所以一定用到.   
不過等叫買架貨櫃車運 1 部 iPhone.

198VA / 100V = 1.98A  你買 100v 2A (足!) 應該足夠.

6.5A係你隻牛嘅輸出 (別一個因素係 12V).  件牛 [入力電圧] 寫住 198VA (同樣別一個因素係100V).
個老闆 ...
seasky 發表於 23-10-2015 10:47

100v ~220v 2a 變壓器 ?