有關電感一問,請高人指點3(再一問)第三版

事原因見47耳放,零件不多,用以下零件再做一件.

进口ELNA伊娜STARGET发烧音频电容
英国 WELWYN MFR4电阻
ALPS日本原装27型电位器      
美国DALE电阻
特氟龙镀银线
nichicon MUSE ES(BP)100uF/50V无极极品音频电容
西门子104 0.1uf 100V校正发烧hifi音频音响无感无极薄膜电容

神奇事出現,上次第二版說的單轉隻電源,用10分鐘後,IC會發熱,
但用在新的47耳放,用到鋰電無電,溫度也不會改變,一點都不熱,
不知是可原因.
用在最初的耳放上的運算IC,有些在最初試機時,覺得有些問題的.
用新板的耳放試,已完全沒有問題.
但最初的耳放用料也不是很差,
所以想高手再指點,會是甚麼原因.謝謝指教.

門外漢討教,請問樓主的耳擴用的是靚料,
為何用升壓供電,而不用全電池供電?不怕升壓會有污染嗎?
還望賜教。

樓主講o既47 amplifier唔通係呢隻?
http://www.omuser.com/thread-222888-1-1.html

其實linear audio amplifier唔應該用switching power supply module,可以的話樓主應該試吓用2X9V電池聽真D。

因為會有好多好多switching nosie 响入面,有可能係舊板D電容filter唔哂D switching noise令部amplifier有D問題。新板用咗D low ESR 電容可以filter得好D。

回覆二位師兄,47耳擴是淘回來的,因見是20元,故買回來一試,試用時最方便是用2個9V電池,二個電池也可以用大約20多個小時,但想帶出街用,故又淘了個單轉雙電源回來試,如你有興趣可回看上二篇的問題(即第一版,和第二版).這是第三版.

付圖,還在改良中,這是裸奔試機用,

如有示波器或較高頻率響應交流電壓錶(最好有20kHz或以上,一般平價它錶交流檔頻應只有幾kHz),可在無輸入時(輸入接地)度下IC發熱部機是否有較高頻輸出(人耳聽不到的交流輸出),如有的話就係有自激高頻震盪,雖然人耳聽唔出但會影響粒IC大量用電至發熱。
如無上述儀表,比較下兩部同一電路,一部熱另一部唔熱既靜態及一定輸出(如1V@1kHz)時用電流量,如差距頗大,耗電大果部都可能係有自激震盪。

回覆 6# diputs

收到,先謝謝回覆,感覺你說的可能性好大,但只有普通他錶,買洋垃圾也不知如何買,就算送給我,
也不懂得用,所以也是無從入手.

class AB Amp 唔熱就神奇

via HKEPC Reader for Android