請問點樣可以用PID controller控制PWM既output?

我用緊UNO
GOOGLE左好耐都唔係好識搞
有無師兄可以幫幫手或者介紹下可以研究邊個網站?
唔該

PID係有feedback既控制方法 唔明你想問咩

via HKEPC Reader for Android

我用ARDUINO做緊一個control system
我想應用埋PID controller 落去
而個output 係 PWM
我想用 PID controller feedback 話比個system 知應該用邊個PWM既值黎減低個ERROR
唔該

我用ARDUINO做緊一個control system
我想應用埋PID controller 落去
而個output 係 PWM
我想用 PID control ...
frankie229 發表於 2016-1-26 19:25

R頭,我也看不明,係咪想好似多軸飛行器的飛控咁,利用多軸加速傳感器的數值修正各馬達PWM信號從而保持平衡或飛行動作

可能我1999
簡單D黎講就係點樣可以係ARDUINO到拎個OUTPUT用黎,再用MATLAB TUNE 番3個K出黎

或者咁講
假設我宜家要控制個OUTPUT溫度係37度
arduino code: analogWrite(pin, value)
我想用PID CONTROLLER 黎控制VALUE 既值
目標係令到個OUTPUT維持係37度左右

R頭,我也看不明,係咪想好似多軸飛行器的飛控咁,利用多軸加速傳感器的數值修正各馬達PWM信號從而 ...
Offer 發表於 2016-1-26 19:38

係,好類似
唔好意思,我重係新手階段,好多野都講得唔清唔楚
請問我可以點樣將傳感器的信號放入MATLAB TUNE番3個K出黎
或者其他方法?

係,好類似
唔好意思,我重係新手階段,好多野都講得唔清唔楚
請問我可以點樣將傳感器的信號放入MATLAB TUNE ...
frankie229 發表於 2016-1-26 19:48

你可參考下

https://raw.githubusercontent.co ... c/main/flight/pid.c

你可參考下
Offer 發表於 2016-1-26 19:56

唔該晒師兄先
其實重點係我想問下點樣根據不同既情況TUNE到3個K既值出黎?

搵3Dprinter 的firmware(repetitor or marlin) 去參考下啦