[操作疑難] Sony Bravia KDL-42W670A 畫面閃動

有無Sony師傅或師兄可以幫我解決一個問題?
我有部42吋 LED 電視機,依家每隔幾秘就閃一次,主要集中在上半部,閃幾下之後就全畫面閃一次!
我估應該唔係Panel及Backlight問題,只剩下主板。
請問邊個有經驗可與我分享!

以下係我部電視出問題的短片:
https://youtu.be/_2wdtX9CbJs

應該係電源板問題, 電容乾塘機會最大.

P.S. 呢部唔係LED TV !  只係用LED backlight 嘅LCD TV.
        唔好學Samsung咁呃人 !

回覆 2# jwong852

先多謝你回覆!

你可能唔知呢部機係咩料,呢部機無內置牛,係用外置類似Notebook火牛,所以電容問題不存在!
你講嘅"呢部唔係LED TV !只係用LED backlight 嘅LCD TV."我唔係好明你意思!依家賣嘅LED TV都係用LED做backlight嘅LCD TV!

回覆  jwong852

先多謝你回覆!

你可能唔知呢部機係咩料,呢部機無內置牛,係用外置類似Notebook火 ...
jayeung 發表於 2016-2-11 23:36

用外置牛就簡單啦, 先換牛試下先啦.

依家開始有賣真嘅LED TV, 用LED做backlight唔可以叫LED TV, 違反商品說明條例 !

如果用LED做backlight可以叫LED TV, 咁我部大肚腩CRT TV都可以叫LED TV啦, 因為有粒LED 電源燈.

先多謝你回覆!

你可能唔知呢部機係咩料,呢部機無內置牛,係用外置類似Notebook火 ...
呢度{牛皇}兄你都質疑?你去精華帖睇佢d作品?

依家開始有賣真嘅LED TV, 用LED做backlight唔可以叫LED TV, 違反商 ...
jwong852 發表於 2016-2-12 10:12 [/quote]

請問"真嘅LED TV" ,有無資料睇吓?會唔會係大型屏幕牆個D?家用尺寸(~50")有無?

先多謝你回覆!

你可能唔知呢部機係咩料,呢部機無內置牛,係用外置類似Notebook火牛,所以電容問題不存在!
你講嘅"呢部唔係LED TV !只係用LED backlight 嘅LCD TV."我唔係好明你意思!依家賣嘅LED TV都係用LED做backlight嘅LCD TV!

你隻外置牛入面都有電容.... 有冇CHECK 過隻外置牛??
依家呢類外置牛多數係行緊單一電壓供電比電視...., 如12V 或19V 之類
入到你部SONY 都仲有降壓電路.. 降壓到5V 3.3V 之類...降壓之後到會有輸出電容....

如果你可以做到... 電容問題不存在  你可以拿好多國際獎了

請問"真嘅LED TV" ,有無資料睇吓?會唔會係大型屏幕牆個D?家用尺寸(~50")有無?

真心求問,請賜教!謝!

真心求問,請賜教!謝! ...
kambo_tong 發表於 2016-3-7 14:28

LCD television uses liquid crystals that turn on and off to build an image across the screen. The crystals don't emit any light themselves so they need a light source behind the LCD panel. The light source has been fluorescent until recently, but newer models are introducing LED lighting as an alternative to fluorescent.

A true LED television uses the LEDs to generate the picture directly. For each pixel, a red, a green and a blue LED are needed. Unlike an LCD television, each LED generates its own illumination so there is no additional light source needed.

Sorry, 佔用了jayeung ching 的查詢帖子。

謝 kamcm ching 資訊!如依所解釋,不知那一部是TRUE LED Television 呢?因前帖有"依家開始有賣真嘅LED TV" ,所以有此一問。

Plasma TV 可能是"差不多"原理,但一定不是LED TV (差天共地!)。期待TRUE LED TV,希望質素有噤上下,又薄又省電!